Harde stoel maakt mensen negatief

Of we nu tegen een ruwe boom leunen of letterlijk in de watten worden gelegd bepaalt voor een groot deel hoe we over anderen denken en welke beslissingen we nemen. Dat blijkt uit onderzoek. Op basis van de resultaten zou de mens volop gemanipuleerd moeten kunnen worden.

De wetenschappers lieten hun proefpersonen drie experimenten ondergaan. Deze experimenten besloegen drie categorieën: gewicht, textuur en hardheid. Een voorbeeld: de helft van de groep hield een zwaar schrijfblok vast en de andere groep had een lichter exemplaar. Het gewicht van het schrijfblok bleek invloed te hebben op hoe ze over anderen dachten. Zo beoordeelden de mensen met het zware schrijfblok anderen als beter en serieuzer.

Zacht versus soft
In een ander experiment moesten mensen een puzzel oplossen. De ene helft van de proefpersonen kreeg een puzzel die heel glad was. De andere helft kreeg een puzzel met een ruw oppervlak. Vervolgens lazen de proefpersonen een verhaal over een dubbelzinnige sociale interactie en moesten ze die interactie beoordelen. De mensen die de ruwe puzzel hadden opgelost, vonden de interactie in tegenstelling tot de mensen met de gladde puzzelstukjes een stuk negatiever. In het laatste experiment moest de helft van de proefpersonen een houten blok aanraken. De andere helft kreeg een wollen deken om aan te raken. De mensen die het harde object in handen hadden gehad, waren veel negatiever en moeilijker te overreden.

Manipulatie
De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat mensen met behulp van gewicht, textuur en hardheid gemakkelijk te manipuleren zijn. Zo lijkt het wijs om harde banken in de winkels te vervangen door zachte kussens. Ook lijkt het verstandig om producten gladder en zwaarder te maken om serieuzer genomen te worden.

“Dit onderzoek laat zien dat één van de belangrijkste manieren waarop wij met de wereld contact hebben een sterke en betekenisvolle invloed heeft op de cognitie,” vertelt psycholoog Lawrence Williams. “Als je mensen wilt beïnvloeden dan kan het handig zijn om deze effecten te begrijpen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd