Harde woorden doen pijn…aan de knieën

Als u iemands benen wilt breken, dan moet u een stok gebruiken. Wilt u dat iemand artritis krijgt dan zijn akelig harde woorden al genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog George Slavich. Wanneer mensen door anderen genegeerd of verworpen worden dan neemt de kans dat zij ontstekingsziekten – zoals artritis – krijgen, toe.

Slavich vroeg 124 proefpersonen om voor een grote groep mensen een toespraak te houden en te hoofdrekenen. Dit publiek kreeg de opdracht om afwijzend te reageren. Na dit ontmoedigende optreden van de proefpersonen werd er urine verzameld en geanalyseerd. Uit de urinemonsters bleek dat de getergde proefpersonen een verhoogd risico op ontstekingen liepen; de waarden die daarop wijzen, waren iets verhoogd.

Breinactiviteit
Na dit eerste experiment selecteerde Slavich een kwart van de proefpersonen en liet hen een spelletje spelen. De rest van de proefpersonen kreeg de opdracht om deze groep buiten te sluiten en niet aan hun eigen spelletjes te laten meedoen. Dit keer lette Slavich op wat er in het brein van de geplaagde proefpersonen gebeurde. Dat bleek met name actief in de twee delen van het brein die het meest geassocieerd worden met verwerping. Logisch, zou u denken.

Betrokken
Maar toen Slavich de analyse van het eerste en tweede experiment naast elkaar legde, ontdekte hij dat de proefpersonen met de meest verhoogde waarden in de urine ook de meeste veranderingen in het brein doormaakten wanneer zij buitengesloten werden. Dat wijst erop dat het brein betrokken is bij het ontstaan van ontstekingen.

Begrijpen welke rol het brein speelt bij het ontstaan van ontstekingsziekten zoals artritis, maar ook astma, depressie en hart- en vaatziekten is belangrijk. Het kan op langere termijn namelijk leiden tot nieuwe behandelingen of medicijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd