Heeft de wolf een toekomst in Nederland?

De wolf: hij komt eraan. Maar is Nederland daar nu wel geschikt voor? Ja, stelt onze columnist Walter Eijndhoven. Maar voor het zover is, is er nog wel werk aan de winkel. Want Nederland mag dan geschikt zijn: ons kikkerlandje is er nog niet helemaal klaar voor.

Stelt u zich eens voor: u wandelt door een dikbesneeuwd bos. Uw voetstappen worden gedempt door de sneeuw. Het is doodstil en de schemering valt reeds in. U moet nog zeker een uur wandelen voordat u weer thuis bent. Opeens hoort u, heel ver weg, het gehuil van wolven. U huivert, komt het door de kou? Of komt het door de aanwezigheid van wolven?
Bij dit soort beelden denkt u waarschijnlijk direct aan de uitgestrekte wouden van Canada, Rusland of Alaska. Toch, misschien wel in de nabije toekomst, kan dit zomaar gebeuren in ons eigen land, op de Veluwe of in Drenthe.

Toename
De afgelopen jaren neemt het aantal wolven in de ons omringende landen gestaag toe. Alleen dit jaar al is het aantal roedels in Duitsland gestegen van 12 naar 16. In het westen van Polen bevinden zich nog eens 23 roedels. De dichtstbij levende roedel bevindt zich bij Hamburg, op 200 km van de Nederlandse grens. Vanuit deze westelijke voorpost kunnen zij ons land binnen vier dagen bereiken.
In Duitsland en andere landen gaat het goed met de wolf. Maar is Nederland wel klaar voor dit mooie roofdier? Samen met de overige landen binnen Europa is Nederland een ‘zorgplicht’ aangegaan door de wolf de beschermstatus te geven. Geschikt leefgebied is te vinden op de Veluwe en in onze noordelijke provincies. Hier kunnen zij de wildstand goed op peil houden. Prooidieren leven hier in overvloed: reeën, herten en wilde zwijnen.

WIST U DAT…

…vorig jaar reeds wolven in Nederland zijn gespot?

Te druk?
Nederland wordt altijd gezien als te druk en te klein om wolven te kunnen herbergen. Uit onderzoek is echter gebleken dat hier ruimte is voor meer dan 100 wolven. Door de Natura-2000 gebieden kunnen wolven, via corridors, door bijna het hele land zwerven. In het buitenland komen wolven zelfs in de grote steden voor. Zij zijn daar echte cultuurvolgers geworden. Waarom zou dat dan niet in Nederland kunnen?

Wolvenplan
Ter voorbereiding op de komst van wolven in ons land zal wel een ‘wolvenplan’ moeten worden opgesteld. Hierin moet bij voorbeeld staan welke gebieden geschikt zijn voor wolven, hoe het vee eventueel moet worden beschermd (waakhonden, schrikdraad), krijgen boeren een schadevergoeding voor gedood vee enz.

Niemand weet precies wanneer de eerste wolven poot op Nederlandse bodem zetten, maar bij een terdege voorbereiding zal ons land een mooie diersoort rijker worden. De tijd zal het leren!

Walter Eijndhoven studeert bedrijfskunde en natuurwetenschappen, heeft een grote voorliefde voor natuur en wetenschap en is met name geïnteresseerd in vogels, zoogdieren en sterrenkunde. Hij werkt als vrijwilliger bij de Vogelbescherming en zet zich in voor verschillende werkgroepen, waaronder Werkgroep Roofvogels Nederland en de Werkgroep Maan en Planeten.

Bronmateriaal

Zoogdier, nr. 3 van de Zoogdiervereniging
"Wolven In Nederland" - Wolveninnederland.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tambako The Jaguar (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd