Ons heelal is rond en roteert niet

Ons universum is rond, dijt aan alle kanten even snel uit en lijkt niet te roteren. Dit beweren astronomen in een paper in het wetenschappelijke vakblad Physical Review Letters.

Wetenschappers onderzochten de kosmische achtergrondstraling. Dit is de warmtestraling die is uitgezonden tijdens de oerknal. Stel dat het heelal niet in alle richtingen even snel uit zou dijen, dan zouden er bepaalde patronen te zien moeten zijn in de achtergrondstraling. “Denk hierbij aan koude of hete plekken die een bepaalde as volgen of zelfs spiraalstructuren”, vertelt astronoom Daniela Saadeh.

“We hebben deze verwachtingen vergeleken met de daadwerkelijke situatie”, zegt onderzoeker Dr Stephen Feeney van het Imperial College London. “Dit was nog lastig, omdat het universum op heel veel manieren anisotropisch kan zijn. Je kunt gemakkelijk verdwalen in het doolhof van mogelijke universums.”

Er zijn geen patronen gevonden in de kosmische achtergrondstraling. Afbeelding: Imperial College London.

1 op 121.000
De kans dat het heelal een voorkeursrichting heeft is erg klein. Feeney en Saadeh beweren dat de kans 1 op 121.000 is.

Toch zijn er misschien wel andere heelallen die niet isotropisch zijn. “De algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein laat de deuren open voor anistrope heelallen, die de ene kant sneller uitdijt dan de andere kant. Of die mogelijk roteren”, aldus Saadeh. “Het is goed nieuws dat het heelal aan alle kanten even snel uitdijt, omdat onze huidige kosmologische modellen hiervan uitgaan.”

Multiversum
Andere heelallen? Ja, wetenschappers denken dat ons heelal niet uniek is. Wellicht zijn er veel meer universa in het zogenoemde multiversum. Sterker nog: in andere universa is er mogelijk een gunstiger klimaat voor leven, waardoor er meer (intelligent) leven voorkomt dan in ons eigen universum. De vraag is of we ooit naar een ander universum kunnen reizen. Misschien via een wormgat?

Bronmateriaal

"Cosmology safe as universe has no sense of direction" - UCL
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door skeeze / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd