Helderheid van honderden sterren gemeten

Onderzoekers hebben met behulp van de Kepler-telescoop de helderheid van meer dan 500 zonachtige sterren gemeten. Een enorme prestatie.

Sterren zijn in zekere zin te vergelijken met muziekinstrumenten: ze produceren beiden trillingen. Op basis van die trillingen kunnen mensen veel te weten komen over een instrument of een ster. Bijvoorbeeld hoe groot deze is.

Trillingen
De trillingen van een ster zijn niet te horen, maar wel te zien in de veranderingen van de helderheid van de ster. Deze veranderingen zijn niet zo gemakkelijk waar te nemen. Zeker als het een wat minder heldere ster betreft. Maar toch zijn de onderzoekers erin geslaagd om de helderheid van meer dan 500 zonachtige sterren te meten. Ze gebruikten daartoe de Kepler-telescoop.

WIST U DAT…

Perspectief
“Voordat we gebruik konden maken van de Kepler-telescoop hadden we de oscillaties in ongeveer twintig zonachtige sterren gemeten,” vertelt Bill Chaplin, leider van het internationale team van astronomen. “Dat we dat nu voor meer dan 500 sterren hebben kunnen doen, met een ongekende precisie, biedt veel perspectief.”

Massa en afmeting
“We kunnen nu van 500 zonachtige sterren via deze asteroseismologische metingen de afmeting en massa berekenen,” legt één van de Nederlandse onderzoekers, Saskia Hekker van de Universiteit van Amsterdam uit. “Zo kunnen we de theoretische modellen testen en bovendien krijgen we een idee hoe de zon er in het verleden uitzag en er in de toekomst uit zal zien.”

En dat kan nog wel eens voor verrassingen gaan zorgen. “Er lijken bijvoorbeeld meer lichte sterren te zijn, dan op basis van de theorie kan worden verwacht.”

Het volledige onderzoek is verschenen in het blad Science.

Bronmateriaal

Persbericht van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd