Helft minder donkere materie in de Melkweg dan gedacht

melkweg

In onze Melkweg is ongeveer de helft minder donkere materie te vinden dan gedacht. Tot die conclusie komen astronomen. De massa van donkere materie in onze Melkweg is vergelijkbaar met 8×10^11 keer de massa van de zon.

“Sterren, stof, jij en ik: alle dingen die we zien vormen samen slechts vier procent van het gehele universum,” legt onderzoeker Prajwal Kafle uit. “Ongeveer 25 procent is donkere materie en de rest is donkere energie.”

Model

De studie levert ook een holistisch model van de Melkweg op dat wetenschappers in staat stelt om verschillende interessante dingen te meten. Bijvoorbeeld de snelheid die nodig is om de Melkweg te verlaten: 550 kilometer per seconde!

Maar hoeveel donkere materie is er nu in ons zonnestelsel te vinden? Om een antwoord op die vraag te vinden, bestudeerde Kafle de snelheid van sterren in ons sterrenstelsel, voor het eerst ook nabij de randen van onze Melkweg. Uit zijn berekeningen blijkt vervolgens dat er in onze Melkweg ongeveer de helft minder donkere materie te vinden is dan werd gedacht.

Als de berekeningen van Kafle kloppen, is daarmee een ander vraagstuk ook meteen opgelost. “De Lambda Cold Dark Matter-theorie – een idee dat de totstandkoming en vorming van sterrenstelsels beschrijft – voorspelt dat er rond de Melkweg een handvol grote satellietstelsels met het blote oog zichtbaar zoud moeten zijn, maar we zien dat niet,” legt Kafle uit. “Wanneer je onze metingen van de massa van donkere materie gebruikt, voorspelt dezelfde theorie dat er slechts drie satellietstelsels zouden zijn en dat is ook exact wat we zien: de Grote Magelhaense Wolk, de Kleine Magelhaense Wolk en SagDEG (Sagittarius Dwarf Elliptical Galaxy).”

Bronmateriaal

"Dark matter half what we thought, say scientists" - ICRAR.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / L. Calçada.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd