Helft van ingeademde dieselroet blijft in het lichaam hangen

Van de roetdeeltjes die dieselvoertuigen uitstoten en die in onze longen terechtkomen, blijft iets meer dan de helft echt in ons lichaam hangen. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

De uitstoot van auto’s die op diesel rijden, maar ook de uitstoot van haardvuren en elektriciteitscentrales die kolen stoken, bevat heel kleine roetdeeltjes. Die deeltjes belanden in de lucht en vormen daar een gevaar voor het milieu, maar ook voor de mens, zo blijkt nu.

Experiment
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. Tien gezonde proefpersonen namen aan dat experiment deel. Uit de experimenten blijkt dat meer dan de helft van de dieselroetdeeltjes die mensen inademen, in het lichaam blijft hangen.

WIST U DAT

…ook de oude Egyptenaren al last hadden van luchtvervuiling?

Hardnekkig
Dat is een opvallend hoog percentage. Andere deeltjes in de uitstoot van dieselvoertuigen bleken slechts voor 20 procent in het lichaam achter te blijven. Hoe kan het dat de kleine roetdeeltjes zo hardnekkig zijn? De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren: doordat de roetdeeltjes zo klein zijn, kunnen ze dieper in de longen doordringen.

Limiet
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen die wonen in gebieden met veel roetdeeltjes in de lucht, meer last hebben van hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen. Bewijs dat de roetdeeltjes daar echt de oorzaak van waren, bleef echter uit. Tot nu. “Deze resultaten zijn heel nuttig voor onderzoekers, zij kunnen nu vaststellen welk deel van de roetdeeltjes waar we aan bloot worden gesteld ook echt in de longen belandt,” vertelt onderzoeker Jenny Rissler. Het onderzoek is ook handig voor autoriteiten. “Zij kunnen gefundeerde limieten opstellen voor de uitstoot van roetdeeltjes in de buitenlucht.”

Die limieten laten waarschijnlijk niet heel lang meer op zich wachten. Onlangs stelde de Wereldgezondheidsorganisatie al vast dat de uitstoot van dieselvoertuigen kankerverwekkend is. Bovendien zou het beperken van de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor het milieu. “Roetdeeltejs zijn zwart en absorberen licht, dus hebben ze een verwarmend effect.”

Bronmateriaal

"Half of inhaled diesel soot gets stuck in the lungs" - Lunduniversity.lu.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Anthony Ivanoff (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd