Herrie als nieuwe energiebron?

Praatgrage tieners kunnen weleens de nieuwste bron van duurzame energie zijn. Koreaanse wetenschappers hebben materiaal ontwikkeld dat geluidsgolven om kan zetten in elektriciteit. Zo kan een telefoon worden opgeladen tijdens gesprekken of kan het geroezemoes tijdens de spits een deel van de stad van energie voorzien. Handig!

“Net zoals speakers elektrische signalen omzetten in geluid is ook het tegenovergestelde – geluid omzetten in een bron van energie – mogelijk,” leggen onderzoekers Young Jun Park en Sang-Woo Kim uit. “De kracht van geluid kan gebruikt worden voor diverse nieuwe toepassingen.” Zo kan een muur het geluid van passerende auto’s opvangen en omzetten. Dat kan een hoop energie opleveren.

Piëzo-elektrisch effect
Het hele idee is gebaseerd op het piëzo-elektrisch effect. Wanneer een piëzo-elektrisch materiaal onder druk wordt gezet kan het mechanische energie omzetten in elektriciteit. Er zijn nogal wat materialen die tot dit trucje in staat zijn. Suikerriet bijvoorbeeld. Of kwarts en zelfs gedroogde botten.

Vlucht
Decennialang pompten wetenschappers energie in piëzo-elektrische materialen voor het gebruik in speakers, sensoren en andere apparaten. Maar de laatste jaren heeft dat onderzoek een vlucht genomen en vindt het proces ook in tegenovergestelde richting plaats.

De Koreaanse wetenschappers konden met een geluid van honderd decibel (een normaal gesprek produceert zo’n zestig tot zeventig decibel) een elektrische spanning van zo’n 50 millivolt creëren. De gemiddelde telefoon heeft echter enkele volts nodig om te werken. Dus dit is nog te weinig. Om een telefoon echt op te laden, moet men momenteel naast een passerende trein of bij een luidruchtig concert aanwezig zijn. Toch zijn de wetenschappers optimistisch. Hun onderzoek staat nog in de kinderschoenen en de kans is zeker aanwezig dat herrie op korte termijn toch de redding van uw bijna lege telefoon gaat zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd