Herschel maakt spectaculaire foto’s van de Andromedanevel

andromedanevel

Adembenemend zijn ze: de nieuwe foto’s die ruimtetelescoop Herschel van de Andromedanevel heeft gemaakt. Op de foto’s zien we de stofkringen die om het hart van de nevel heen lijken te dansen in hun volle glorie.

Herschel ziet het infrarode licht met een langere golflengte dat de Andromedanevel afgeeft. Hierdoor kan deze telescoop zelfs de ringen bestaande uit zeer koud stof vereeuwigen. Maar ook warmer stof is op de foto’s te zien: het heeft een andere kleur (blauw) dan het koude stof (rood) en bevindt zich in het midden van de nevel.

De Andromedanevel telt honderden miljarden sterren. En nog steeds ontstaan er in de nevel nieuwe exemplaren, zo blijkt wel uit de foto’s van Herschel. De telescoop legt gedetailleerder dan ooit de plaatsen waar nieuwe sterren aan het ontstaan zijn, vast. Sterren ontstaan in het hart van de nevel, maar ook in de stoffige ringen eromheen.

Foto: ESA / Herschel / PACS & SPIRE Consortium, O. Krause, HSC, H. Linz
Foto: ESA / Herschel / PACS & SPIRE Consortium, O. Krause, HSC, H. Linz

De Andromedanevel is ongeveer 200.000 lichtjaar breed. De nevel bevindt zich op ongeveer twee miljoen lichtjaar van de Melkweg en is daarmee het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel. In de toekomst krijgt onze Melkweg daar nog heel wat mee te stellen, zo blijkt uit recent onderzoek. De Andromedanevel ligt namelijk op ramkoers met de Melkweg en waarschijnlijk smelten de twee in de hele verre toekomst met elkaar samen.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / NASA / JPL-Caltech / NHSC.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd