Herstel van hartaanval mogelijk door verjongde bloedcellen

Mensen die een hartaanval hebben gehad, blijven daar hun leven lang last van houden: ze herstellen nooit volledig. Onderzoeker Reinier Boon ontdekte dat een specifiek eiwit een herstel in de weg zit en ontwikkelde een methode om de oude en zwakke cellen weer aan het werk te krijgen. Hij maakt ze weer jong en energiek zodat mensen na een hartaanval wellicht écht kunnen herstellen.

Na een hartaanval houden mensen last van een verzwakte hartspier. De hartaanval heeft er namelijk voor gezorgd dat een deel van het hart is afgestorven en niet meer mee kan pompen. In theorie kan het hart ‘gerepareerd’ worden met behulp van stamcellen. Maar er is één probleem: mensen die een hartaanval krijgen, zijn vaak al op leeftijd en hun stamcellen zijn te zwak om het hart een handje te kunnen helpen.

Boon ontdekte hoe het komt dat cellen die bloedvaten moeten repareren niet goed werken. Ze bevatten te weinig van het eiwit KLF2. Door meer KLF2 aan de cellen toe te voegen, worden deze weer een stuk jonger en zijn ze geschikt om het hart te repareren.

Experimenten met muizen zijn zeer goed verlopen. Nu moet echter nog blijken of mensen ook baat hebben bij de therapie en hoe zij op een veilige manier extra KLF2-eiwitten toegediend kunnen krijgen. Vaststaat dat de methode stamceltherapie een stuk effectiever kan maken.

Bronmateriaal

Persbericht NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd