Het is bekend. Hier gaat Philae landen!

rosetta-1

Rosetta’s Philae-lander gaat op 11 november landen op plek J op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dit maakte de Europese ruimtevaartorganisatie zojuist bekend. Het terrein bevindt zich op de kop van de komeet en werd vandaag unaniem gekozen.

Het was nog best lastig om een geschikte landingsplaats te vinden voor de Philae-lander. “De komeet is een prachtig hemellichaam, maar het terrein is erg ruw”, vertelt manager Stephan Ulamec van het Philae Lander-project. “Niet één landingsplaats voldeed aan alle criteria, maar plek J kwam het dichtst in de buurt.”

De honderd kilo zware Philae-lander gaat in november het materiaal van de komeet van dichtbij bestuderen. “Op plek J kunnen we het materiaal uitermate goed bestuderen”, zegt wetenschapper Jean-Pierre Bibring, die hoofdonderzoeker is van het CIVA-instrument. “Ook analyseren we welke processen ervoor zorgen dat de komeet actief is.” Aangezien komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko naar de zon reist, warmt het oppervlak snel op, waardoor er gassen vrijkomen. Dit is te zien als de coma: een nevelige wolk van gas om de kern van de komeet.

ROSETTA-2

Wat gaat Philae precies doen?

Voor het eerst landt er in november een lander op een komeet. Wat gaat er precies gebeuren? Dit lees je in ons achtergrondartikel over de Rosetta-missie: Rosetta gaat op zoek naar de oorsprong van het leven!

Grondige analyse
Op 6 augustus arriveerde Rosetta bij de komeet. Toen begon direct de zoektocht naar een geschikte landingsplaats. Op 25 augustus hadden wetenschappers voldoende gegevens verzameld om vijf kandidaatregio’s aan te wijzen. Aangezien Rosetta sindsdien dichter dan dertig kilometer boven het oppervlak van de komeet zweeft, konden wetenschappers afgelopen weken nog meer data binnenhalen.

Back-up
Er is ook een back-up-locatie gekozen, indien plek J uiteindelijk niet haalbaar is. De back-up is plek C op het ‘lichaam’ van de komeet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd