Het beste van deze week: spoilers en meer

De werkweek zit er weer op. Hoogste tijd voor een overzichtje van het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws van deze week.

Een hart onder de riem voor mensen die prat gaan op duurzaamheid: uit onderzoek blijkt dat het windmolenpark in de Noordzee de dieren aldaar helemaal niet hindert. Sterker nog: het park doet de fauna goed.

Chimpansee
Rehabilitatie voor de chimpansee op dinsdag. Onderzoek toont aan dat het dier helemaal niet zo egoïstisch is als gedacht en zelfs aan liefdadigheid doet.

Chocolade
Zoetekauwen kunnen opgelucht ademhalen. Er is een nieuwe uitstekende reden om chocolade te eten. Uit onderzoek blijkt dat het per direct een goede invloed heeft op het gezichtsvermogen.

Veel meer

Meer wetenschappelijk nieuws lezen? Ga dan snel naar ons complete overzicht met alle nieuwsberichten van de laatste dagen!

Zonnestorm
De zon laat ook weer van zich horen deze week door een flinke zonnevlam uit te spugen. Een opmaat voor een flinke zonnestorm? Nog meer nieuws uit de ruimte: wetenschappers ontdekken een pikzwarte planeet, marsrover Opportunity bereikt na jaren karren zijn nieuwe bestemming en bouwstenen van DNA blijken in de ruimte te kunnen ontstaan.

SETI
De afgelopen vier maanden hoefden aliens zich geen zorgen te maken dat ze zouden worden ontdekt: het beruchte SETI-project lag door een tekort aan geld stil. Maar deze week wordt duidelijk dat het publiek een duit in het zakje wil doen en SETI weer aan het werk gaat.

Spoiler Alert
Heeft u ook zo’n hekel aan spoilers? Wetenschappelijk gezien is daar helemaal geen basis voor, zo blijkt. Spoilers bederven verhalen niet, maar maken ze juist leuker!

IJsberg
De droogte is een serieus probleem en het is aannemelijker dat dat probleem in de toekomst alleen maar groter wordt. Wetenschappers bedachten tientallen jaren geleden al een oplossing en tonen nu met modellen aan dat het werkt. Het plan? Een ijsberg naar Afrika slepen en daar laten smelten.

Fijn weekend!

Bronmateriaal

Scientias.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thomas Lersch (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd