Het beste van deze week: van tijdreizen tot autisme

Nieuw op Scientias.nl: een weekoverzicht van het beste, leukste en meest interessante wetenschapsnieuws.

Handig als u deze week iets gemist heeft. En leuk om weer terug te lezen waar u zich eerder deze week allemaal over heeft kunnen verbazen. Dit zijn de wetenschappelijke hoogtepunten van deze week.

Tijdreizen
Volgens Stephen Hawking gaan we in de toekomst door de tijd reizen. Maar hoe moet dat als we verliefd worden op iemand uit het verleden of de toekomst? Onderzoek wijst uit dat seks met iemand uit (verre) generaties wellicht niet zo’n goed idee is.

QR-code
Nederland had deze week een wereldwijde primeur: euro’s met QR-codes. De herdenkingsmunten kwamen afgelopen woensdag in een zeer beperkte oplage op de markt en waren direct wereldnieuws. Want een munt scannen met een smartphone: das nieuw!

Nieuw!
Er werd ook weer van alles ontdekt deze week. Bijvoorbeeld zeven nieuwe muizensoorten op de Filipijnen en een gloednieuwe stam in het Braziliaanse regenwoud. Ook dook er een nieuwe paddenstoelensoort op die vernoemd werd naar Spongebob.

Massa-extinctie
Slecht nieuws was er deze week ook. Zo bleken de oceanen verwikkeld te zijn in een oneerlijke strijd met klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Het woord massa-extinctie wordt al voorzichtig genoemd. Ingrijpen is hard nodig en kan bijvoorbeeld door minder CO2 uit te stoten. De paus lijkt dat ter harte genomen te hebben: een autofabrikant werkt in opdracht van het Vaticaan aan een hybride pausmobiel.

Autisme
Eindhoven haalde afgelopen week op opmerkelijke wijze de kranten. In de stad blijken maar liefst vier keer meer kinderen met autisme te wonen. Volgens onderzoekers is het nieuw bewijs voor een verband tussen de aandoening en IT.

Meer lezen? Bekijk dan het volledige nieuwsoverzicht!

Bronmateriaal

Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd