Het ene oor in, het andere uit: ons brein kan geluiden moeilijk onthouden

geluid

Soms gaat informatie het ene oor in en het andere oor uit. En dat is niet zo gek, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen een slecht geheugen hebben als het aankomt op geluiden.

De onderzoekers verzamelden een aantal studenten. De proefpersonen kregen tonen te horen, verschillende tinten rode vierkanten te zien of trillingen te voelen. Tussen elke set tonen, vierkanten en trillingen zat elke keer één tot 32 seconden. Hoe groter het gat tussen de sets was, hoe meer moeite de proefpersonen hadden met het herinneren van wat ze gehoord, gezien of gevoeld hadden. Maar dat effect was zeker het grootst voor de geluiden: proefpersonen begonnen die al vier tot acht seconden nadat ze deze gehoord hadden te vergeten.

Experiment
Tijdens een tweede experiment kregen proefpersonen te maken met alledaagse verschijnselen. Ze hoorden een hond blaffen, keken filmpjes van een basketbalwedstrijd (zonder geluid) of hielden alledaagse objecten vast zonder dat ze die konden zien (bijvoorbeeld een koffiemok). Studenten bleken continu meer moeite te hebben met het herinneren van de geluiden dan met het herinneren van wat ze zien of gevoeld hadden. Het onderzoek toont tevens aan dat mensen ongeveer even goed in staat zijn om gegevens verzameld door te betasten en gegevens verzameld door te bekijken, te onthouden.

WIST U DAT…

…een kopje koffie het geheugen goed doet?

Anders
“Ons onderzoek suggereert dat het brein auditieve informatie heel anders verwerkt dan visuele en tastbare informatie,” concludeert onderzoeker Amy Poremba. “Er zit blijkbaar een kern van waarheid in het Chinese gezegde ‘ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik herinner het me’,” voegt onderzoeker James Bigelow toe.

Onderwijs
Het onderzoek kan heel nuttig zijn voor verschillende beroepsgroepen. Bijvoorbeeld onderwijzers. “Als docenten willen we ervan uit gaan dat studenten alles wat we zeggen, herinneren. Maar als je echt wilt dat ze iets onthouden moet je in aanvulling op auditieve informatie ook visuele informatie en iets wat ze aan kunnen raken, aanbieden,” stelt Poremba.

Waarschijnlijk is het zwakke geheugen van mensen als het gaat om geluiden al heel oud. De onderzoekers stellen dat ook apen beter in staat zijn om visuele informatie en informatie verkregen door tast te verwerken, dan auditieve informatie. Het suggereert dat deze zwakte zich al ontwikkelde toen de mens zich nog niet van de aap had afgescheiden.

Bronmateriaal

"In one ear and out the other" - Uiowa.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Royalshot.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd