Het fascinerende broedgedrag van pimpelmezen

Pimpelmezen zijn bijzondere vogels, vooral als het gaat om broeden. Bioloog Oscar Vedder van de Rijksuniversiteit Groningen focuste zijn onderzoek volledig op deze dieren. Wat blijkt: pimpelpezen zijn notoire vreemdgangers. Vooral de vrouwtjes spannen de kroon. Zij duiken niet alleen met andere mannetjes het ‘nest’ in, maar leggen ook nog eens de eitjes van henzelf in het nest van een ander.

Vogels zijn vaak sociaal monogaam, maar op seksueel gebied zijn het overspelige diertjes. Maar waarom eigenlijk? Uit het onderzoek van Vedder blijkt dat een betere DNA-selectie niet de oorzaak is. Mezenvrouwtjes zijn vooral overspelig, omdat ze de kans op bevruchting op deze manier zo groot mogelijk maken. Wanneer een vrouwtje eenmaal genoeg eieren heeft gelegd, dan heeft zij minder behoefte aan een slippertje. Wel deponeren mezen regelmatig een paar eieren in het nest van de buurvrouw. Dit broedselparasitisme bij pimpelmezen is nog nooit eerder beschreven.

Opvallend is dat buitenechtelijke jongen voornamelijk in de eerstgelegde eieren voorkomen. Pimpelmezen leggen zo’n twaalf dagen lang iedere dag een ei. De eerste eieren zijn als eerste uitgebroed en daarom hebben de eerste jongen meer kans om te overleven. Uit een DNA-vergelijking blijkt dat buitenechtelijke jongen gemiddeld negen uur voorsprong hebben op jongen die door de sociale partner zijn verwerkt.

Overigens zijn de buitenechtelijke jongen niet gezonder dan de ‘echte’ broertjes en zusjes. Dit blijkt uit het feit dat de Brad Pitts onder de pimpelmezen net zo hard worden bedrogen door hun eigen vrouw. Een pimpelmeesvrouwtje heeft blijkbaar liever een groot nest, dan een klein nest met knappe jongen.

Bronmateriaal

Persbericht Rijksuniversiteit Groningen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd