Het gaat goed met de Nederlandse jongeren

De Nederlandse jeugd voelt zich goed en beoordeelt de sociale situatie als positief. Ook vinden de jongeren dat ze een aangenaam leven leiden. Dat blijkt uit het landelijke Health Behaviour in School-Aged Children-onderzoek. Ondanks de positieve instelling van de jongeren, vertonen ze nog wel veel risicogedrag, zo concluderen de onderzoekers: ze roken, drinken en eten vaak ongezond.

Het onderzoek werd afgenomen onder 11- tot 16-jarige scholieren. Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse jeugd aan een dergelijke studie wordt onderworpen: in 2001 en 2005 kregen ze de vragen ook al voorgeschoteld. In de tussentijd is er veel ten goede veranderd, zo concluderen de onderzoekers. De jongeren eten over het algemeen gezonder, hebben een betere relatie met hun vader en worden minder gepest. Ook drinken en roken de jongere jongeren minder. Toch is er ook slecht nieuws. “De 15- en 16-jarigen drinken nog net zo veel als een aantal jaren geleden en dat is nog steeds veel te veel,” concludeert onderzoeker Wilma Vollebergh.

VMBO
Ook springen er duidelijk twee risicogroepen uit de studie naar voren: de VMBO’ers en de kinderen die niet bij hun beide ouders opgroeien. “VMBO’ers hebben bijna over de hele linie een problematischer profiel dan jongeren afkomstig uit de hogere opleidingsniveaus.” De leerlingen hebben meer psychosomatische klachten, bewegen minder, eten minder gezond en roken en drinken meer. Ook beoordelen ze hun relatie met de ouders als minder goed. Het lijkt erop dat de verschillen tussen de diverse opleidingsniveaus alleen maar groter wordt; onder de VWO’ers rookt minder dan 1 procent van de leerlingen.

Welbevinden
Ook de kinderen die uit een gebroken gezin komen, baren de onderzoekers zorgen. De jongeren hebben over het algemeen een slechtere relatie met hun ouders en leeftijdsgenoten. Ook vertonen ze meer risicogedrag en zijn ze minder tevreden met hun situatie.

Hameren
Dit jaar zijn ook de ouders van de jongeren voor het eerst ondervraagd. En dat levert weer nieuwe resultaten op. Zo blijkt dat ouders die hameren op een gezonde levensstijl over het algemeen ook gezondere kinderen hebben. Blijkbaar helpt het ‘zeuren’ over gezond eten en veel bewegen dus wel.

Rooskleurig
Uit de studie blijkt bovendien dat ouders vaak een verkeerd beeld van hun kinderen hebben. Zo denken veel ouders dat hun kind een gezondere levensstijl heeft dan in werkelijkheid het geval is.

Ouders zijn ook strenger geworden. Zo tolereren minder ouders dat het kind rookt en drinkt. De onderzoekers vermoeden dat de overheidscampagnes tegen alcohol en sigaretten hieraan hebben bijgedragen.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Utrecht, Trimbos-instituut en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd