Het geheim van de luchtbel

U kent dat wel: u hebt enkele glazen afgewassen en tegen één van deze exemplaren kleeft een luchtbel. U prikt ‘m door en weg is ‘ie. Maar wat gebeurde er tussen het moment dat u prikte en het moment waarop de bel verdween? Wetenschappers kwamen er met behulp van een razendsnelle camera achter.

De onderzoekers richtten de snelle camera op de bubbels en lieten deze springen. Tot hun verbazing was er in het resulterende filmpje veel nieuws te zien. Zo bleek de bubbel nadat deze gesprongen is, een perfecte cirkel van mini ringetjes te vormen.

Springen
Wanneer een bel zich op een oppervlak van vloeistoffen bevindt dan verdwijnt deze eigenlijk niet, ook al zien wij hem wel springen. De gescheurde bel trekt zich opnieuw samen in de vloeistof en dat resulteert in de kleine belletjes. De onderzoekers noemen dit ‘dochterbubbels’.

Dochterbubbels
“Wanneer één van deze dochterbubbels scheurt, ontstaat een ring van nog kleinere bubbels,” zo schrijven de onderzoekers. Uiteindelijk zijn de dochterbubbels die weer dochterbubbels hebben gekregen zo klein geworden dat ze opnieuw scheuren en in de atmosfeer verdwijnen.

Glas
Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten voor diverse branches veel betekenen. “Wanneer kleine bellen schadelijk zijn, bijvoorbeeld in de glasproductie, kunnen onze resultaten inzichtelijk maken hoe de parameters moeten worden aangepast om het aantal dochterbubbels te verminderen,” legt onderzoeker James Bird uit.

De resultaten kunnen ook van belang zijn voor de medische zorg. De druppeltjes die na het springen van de grote bel uiteindelijk in de atmosfeer terechtkomen, kunnen bijvoorbeeld in zwembaden ziektes overdragen. Ook zouden de druppeltjes invloed hebben op de uitwisseling van materiaal en hitte tussen de oceaan en de atmosfeer. Al deze domeinen kunnen dus baat hebben bij dit onderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd