Het hoogtepunt van de Perseïden in beeld

Hier in Nederland waren de Perseïden slecht te zien. Maar dankzij enkele foto’s kunnen we toch uitgebreid nagenieten van de meteorenzwerm.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door astronaut Ron Garan. Hij bevond zich op het moment dat hij dit kiekje maakte in het ISS. De foto laat zien hoe een vallende ster er vanuit de ruimte uitziet.

In Nederland
In tegenstelling tot Ron Garan zagen we hier in Nederland vrijwel niets. De bewolking was te dik. Lokaal werden er echter wel wat waargenomen. Zo schrijft Roelof van der Vaart op Twitter dat hij er in Groningen twee vallende sterren heeft gezien. Roelof Bolhuis had meer geluk. Hij zag in een uur tijd vijf meteoren. Eveneens in Groningen. Wilko Kootstra zag er bij Emmen in twee uur tijd zelfs achttien.

Telescoop
Het grootste deel van Nederland kreeg de kans echter niet. En ook in andere delen van de wereld waren de Perseïden niet altijd even goed zichtbaar. Maar het kiekje hieronder, gemaakt door de Canada-France-Hawaii Telescope mag er zijn.

Foto: J. Major (cc via Flickr.com).

Nog één
En ook onderstaande foto laat een mooie meteoor zien.

Foto: Rafael_cercedilla (cc via Flickr.com).

Nog meer
Nog meer foto’s bekijken? Klik dan hier!

Over de Perseïden
De Perseïden is een prachtige sterrenregen die elk jaar in augustus plaatsvindt. Op dat moment beweegt de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle heen. Kleine puindeeltjes die de komeet heeft achtergelaten, komen dan in botsing met onze atmosfeer en verbranden. Hierdoor ontstaan de bekende sporen van licht. Het hoogtepunt van de sterrenregen vond afgelopen zaterdag plaats. Bewolking gooide in onze landstreken echter roet in het eten.

Voor wie tevergeefs op vallende sterren heeft zitten wachten, is er goed nieuws. Volgend jaar krijgen we een herkansing. En mogelijk hoeven we niet eens te wachten tot augustus: sterrenregens vinden het hele jaar door plaats.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd