Het mysterie van de gyandromorfe kippen

Eén op de 10.000 kippen is een gyandromorf. Een gynandromorf is een dier met vrouwelijke en mannelijke eigenschappen. Wetenschappers zijn erachter gekomen hoe het komt dat sommige kippen een vrouwelijke én een mannelijke helft hebben.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat hormonen de cellen instrueren om vrouwelijke of mannelijke trekjes te ontwikkelen. Zo krijgen mannen gezichtshaar en vrouwen borsten.

Wetenschappers van het Roslin Instituut en de universiteit van Edinburgh zijn erachter gekomen dat het bij vogelcellen net even anders gaat. Zij worden namelijk niet geprogrammeerd door hormonen. Vogelcellen zijn voor altijd mannelijk of vrouwelijk. Als de cellen van twee geslachten in dezelfde kuiken worden gemixt, dan is een kuiken in de ene helft een haan en in de andere helft een hen.

“We dachten eerst dat één kant van een gyandromorfe kip een mutatie was”, legt Dr. Michael Clinton van het Roslin Instituut uit. “Nu weten we dat gyandromorfe kippen zowel man als vrouw zijn. Het systeem in vogels is anders dan in zoogdieren.”

Wanneer vrouwelijke cellen in een mannelijke kip worden ingebracht, ontwikkelen de cellen zich tot normaal weefsel. Toch gedragen de cellen zich altijd als vrouwelijke cellen.

Rechts is een gyandromorfe kip te zien. De linkerkant is vrouwelijk, de rechterkant is mannelijk. Let goed op het verschil in lichaamsbouw.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd