Het regent zelden op Titan

Een weerman hoeft op Titan niet zo vaak slecht nieuws te brengen: op sommige plaatsen regent het praktisch nooit.

Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek naar regenval op Titan. Hier op aarde is regen heel gewoon. Maar in ons zonnestelsel wat minder. Zo zijn er voor zover bekend maar twee werelden in ons zonnestelsel waar vloeistoffen op een vast oppervlak regenen. Onze aarde en Titan. Op onze aarde gaat het om water. Op Titan regent het methaan.

Wolken
Maar lang was onduidelijk hoeveel regen Titan elk jaar kon verwachten. Om dat te achterhalen bestudeerden onderzoekers van het JHU Applied Physics Laboratory onder meer wolken op Titan. Ook veranderingen op het oppervlak van het maantje van Saturnus werden eens kritisch onder de loep genomen.

WIST U DAT…

…de aarde ooit wel een beetje op Titan leek?

Eén keer in duizend jaar
Uit het onderzoek blijkt dat tussen twee plensbuien van 2 tot 100 uur op Titan gemiddeld 100 tot 1000 jaar tijd zit. Maar op de polen is de situatie iets anders. Daar regent het elk Titan-jaar (één jaar op Titan duurt 30 aardse jaren) zo’n tien tot honderd uur.

Het is heel belangrijk om te weten wat het weer op Titan gaat doen. Het is namelijk best mogelijk dat wij mensen binnenkort een ruimtesonde naar Titan gaan sturen. De sonde in kwestie moet op Titan gaan landen en dan is het goed om te weten of die missie hinder gaat ondervinden van regen. Want het mag dan weinig regenen op Titan: als het regent dan regent het ook goed.

Bronmateriaal

"How often does it Rain on Titan?" - USRA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd