Het is vandaag pi-dag: vier redenen waarom u dat vieren moet

pi-dag

Het is vandaag een feestdag voor nerds. We vieren vandaag namelijk pi-dag! Een feestdag die helemaal in het teken staat van de wiskundige constante. Gaat het nog niet kriebelen? Dan hier vier redenen waarom u dat toch echt vieren moet!

1. We gebruiken pi allemaal
We hebben ‘m allemaal wel eens gebruikt: pi. De wiskundige constante is onder meer onmisbaar, wanneer we de omtrek van een cirkel willen berekenen. Die berekening ziet er als volgt uit: 2 x de straal x Pi. Pi wordt daarbij meestal afgerond als 3,14, maar in werkelijkheid is het een getal met een oneindig aantal decimalen.

Waarom vieren we pi-dag vandaag?

Simpel: wanneer we de datum van vandaag op Amerikaanse wijze noteren, krijgen we 3/14. Vaak beginnen de festiviteiten om 1.59 uur. Gaat er al een belletje rinkelen?

2. Pi is mysterieus
Zoals we hierboven al stelden, heeft pi een oneindig aantal decimalen. Vaak beperken we ons tot enkele decimalen achter de komma. Maar met behulp van computers hebben onderzoekers de laatste jaren een groot aantal cijfers achter de komma berekend. Het record staat inmiddels op meer dan één biljoen decimalen! Grote kans dat daar binnenkort nog meer getallen bij komen.

3. Pi is stokoud
De wiskundige constante waart al zo’n 4000 jaar op aarde rond en is nog altijd één van de eerste dingen die kinderen tijdens de wiskundeles leren. Overigens is het symbool voor pi wel wat jonger: dat viert dit jaar zijn 308e verjaardag. Populair werd het pas in 1737 toen wiskundige Leonhard Euler het ging gebruiken.

4. Pi heeft uw steun hard nodig
Misschien moet u pi-dag gewoon vieren, omdat pi-dag wel eens rap tot het verleden kan gaan behoren. Er bestaat wereldwijd namelijk een fanatieke beweging die pi maar wat graag van het toneel ziet verdwijnen en plaats wil laten maken voor tau. Waarom? Omdat pi onhandig en onlogisch is. Het leidt tot een heuse clash of the nerds en daarom is pi-dag zo ondertussen ook uitgegroeid tot een dag waarop de voorstanders van pi een statement maken: pi moet blijven!

Bronmateriaal

"Pi Day" - Piday.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door .sarahwynne. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd