HHV-6 plaatst eigen DNA in menselijke chromosomen

Het Roseolovirus (HHV-6) infecteert bijna honderd procent van alle mensen in de kindertijd. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat het virus bij sommige personen een permanente infectie veroorzaakt door zijn DNA te integreren in menselijke chromosomen. Het virale DNA kan niet vernietigd worden door het immuunsysteem.

Daarnaast concludeert het team van de universiteit van Zuid-Florida dat het virus zijn DNA plaatst in het DNA van menselijke sperma en eicellen. Als gevolg wordt één procent van alle Amerikanen geboren met het DNA van het virus in iedere cel van hun lichaam. HHV-6 is het eerste functionele virus dat door de menselijke kiembaan glipt.

Het team presenteerde duidelijke bewijzen dat het virus zijn DNA plaatst in de telomeren. Een telomeer bevindt zich aan het eind van een chromosoom. Telomeren spelen een grote rol bij het verouderingsproces en kanker.

“Dit is een interessante observatie”, vindt HHV-6-expert Phil Pellett van de Wayne staatsuniversiteit. “De vragen die door het nieuwe onderzoek zijn ontstaan houden herpesvirologen de komende jaren bezig.”

HHV-6 werd in 1986 ontdekt in het laboratorium van Dr. Robert Gallo. Het Roseolovirus veroorzaakt een hoge koorts, die meestal drie tot vijf dagen duurt. Wanneer de koorts wegzakt, ontwikkelt een kind uitslag. Een koortswerend middel zoals paracetamol is meestal voldoende. De ziekte geneest gelukkig vanzelf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd