Hiermee voorspellen wij de toekomst

Wetenschappers hebben het deel van de hersenen dat we gebruiken om de toekomst te voorspellen, ontdekt.

Eigenlijk zijn we de hele dag bezig met de toekomst. Niet zozeer de toekomst die nog dertig of veertig jaar op zich laat wachten, maar de nabije toekomst. Zo hebben we bepaalde verwachtingen wanneer we een collega naar de keuken zien lopen: die zal wel koffie gaan halen. En wanneer we op een vriend wachten, proberen we te voorspellen wanneer deze komt. Lang was onduidelijk welk deel van de hersenen ons hielp om die voorspellingen te doen.

Experiment
Onderzoeker Jeffrey Zacks beet zich erin vast en zette een experiment op. Hij liet proefpersonen filmpjes van alledaagse situaties zien. Terwijl de proefpersonen keken, werden hun hersenen gescand.

WIST U DAT…

…ons brein zich de toekomst ‘herinnert’?

Middenhersenen
Zacks ontdekte dat één deel van het brein actief werd voordat en nadat een scène veranderde. Dat wijst erop dat dit deel van de hersenen betrokken is bij het voorspellen van situaties en het aanpassen van onze verwachtingen. Het gaat om het dopaminesysteem in onze middenhersenen (bovenin de hersenstam).

Parkinson
Het onderzoek is ook heel interessant voor de medische wereld. Cellen die dopamine produceren in het betreffende dopaminesysteem kunnen het af laten weten bij mensen met Parkinson. Dat wijst erop dat de ziekte ervoor zorgt dat mensen veranderingen in alledaagse situaties niet goed kunnen verwerken. En die wijsheid kan weer gebruikt worden om de diagnose Parkinson sneller en gemakkelijker te stellen.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Cognitive Neuroscience.

Bronmateriaal

"Brain region that predicts the future identified" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pendethan (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd