Higgs-deeltje: hier bevindt ‘ie zich niet

Ze hebben ‘m nog niet gevonden, maar wetenschappers kunnen nu alvast wel met zekerheid zeggen waar het deeltje zich niet bevindt.

Wetenschappers die werken met de Large Hadron Collider hebben vastgesteld dat het Higgs-deeltje zich in ieder geval niet ophoudt tussen de 145 GeV en 400 GeV. Het deeltje zou niet zo massief zijn. Dat betekent dat er nu enkel nog gezocht moet worden tussen de 115 GeV (die ondergrens werd eerder al vastgesteld) en 145 Gev.

December
Goed nieuws: volgens de onderzoekers helpen deze nieuwe grenzen de zoektocht zeker vooruit. Zo zouden de wetenschappers nog voor het eind van dit jaar vast moeten kunnen stellen of het deeltje echt bestaat. “Als Higgs bestaat dan moet het daar zijn,” stelt onderzoeker Vivek Sharma. “En als het er niet is dan weten we dat tegen december.”

WIST U DAT…

…wetenschappers wel al andere nieuwe deeltjes ontdekt hebben?

Hoop
In juli kregen we nog even hoop toen bekend werd dat zowel de Large Hadron Collider in Zwitserland als de deeltjesversneller in Amerika fluctuaties had opgemerkt die wezen op het bestaan van Higgs. Inmiddels zijn die fluctuaties bestudeerd en hebben onderzoekers meer gegevens verzameld. En het ziet er niet goed uit. “Als je vijftig procent meer gegevens toevoegt dan verwacht je dat het signaal groeit, maar dat doet het niet.” “Het is duidelijk dat de oude gegevens en de nieuwe gegevens verschillende verhalen vertellen,” voegt onderzoeker Bill Murray toe. “Welke van de twee het juiste vertelt, kunnen we nog niet zeggen.”

In andere woorden: we zijn toch weer terug bij af. Met als enige verschil dat het zoekgebied iets kleiner is geworden. Of de onderzoekers Higgs nog gaan vinden? Mogelijk bestaat het deeltje niet eens en dan is er pas echt werk aan de winkel: er zal dan een heel andere theoretische verklaring moeten komen voor het feit dat deeltjes massa hebben.

Bronmateriaal

"Hints of Higgs Boson Appear Weaker" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lucas Taylor (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd