High Dynamic Range maakt videobeelden nog realistischer

Overbelichte of onderbelichte beelden: probeer daar maar eens onderuit te komen wanneer u een video maakt van een bruiloft of van een vakantie. Gelukkig is er een oplossing op komst! Een nieuwe ontwikkeling maakt video’s vele malen realistischer en zorgt ervoor dat beelden niet meer over- of onderbelicht zijn. De camera kijkt net zo goed als uw eigen ogen.

De techniek – High Dynamic Range – moet u niet vergelijken met High Definition. High Definition heeft te maken met de resolutie van beelden (1280 bij 720 pixels en 1920 bij 1080 pixels), terwijl High Dynamic Range puur over de beeldkwaliteit gaat.

Groot bereik
De ogen van mensen hebben een groot bereik. Wanneer wij minder goed kunnen zien, bijvoorbeeld als het donker is, dan laten de pupillen meer licht door. Schijnt de zon? Dan vernauwen de pupillen. High Dynamic Range bepaalt automatisch het contrast, net zoals onze ogen dat doen. Camera’s met deze techniek maken meerdere overbelichte en onderbelichte beelden en voegen deze samen om een realistisch eindresultaat te krijgen.

Technologische uitdaging
HDR is een perfecte techniek om realistische videobeelden te produceren, maar er is één probleem: het is een technologische uitdaging om tegelijkertijd meerdere over- en onderbelichte beelden te maken. Op dit moment is er één oplossing om HDR-video’s te maken, namelijk door een stralingsdeler te gebruiken. Dit optische component splitst een enkele lichtstraal in tweeën. De twee lichtstralen gaan naar twee EOS 5D Mk II camera’s. De ene camera maakt onderbelichte beelden, de andere camera overbelichte beelden.

Nieuwe televisie
Het resultaat ziet u in de video hieronder. Toch heeft u een nieuwe televisie nodig om HDR-beelden optimaal te zien. Deze televisies zijn nog niet in de productie, maar ze komen er wel aan. HDR-beelden vergroten tevens het effect van 3D-video’s, aangezien ogen de lichtstand gebruiken om diepte te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd