Hittebestendige bonen moeten ‘vlees van de armen’ redden

bonen

Wetenschappers komen met dertig nieuwe variaties hittebestendige bonen op de proppen. De bonen moeten voorkomen dat met name de armen door toedoen van klimaatverandering een belangrijke voedingsbron kwijtraken.

De aarde warmt op. En dat heeft grote nadelige gevolgen voor de productie van bonen. Tegen 2050 kan het aantal gebieden geschikt voor het verbouwen van bonen wel eens vijftig procent kleiner zijn geworden dan nu het geval is. En dat is zorgwekkend: bonen zijn namelijk – met name in de armere delen van de wereld – een belangrijke bron van voedsel, omdat ze goedkoop en enorm voedzaam zijn. Bonen bevatten eiwitten, vezels, vitamines en andere belangrijke stoffen en voeden honderden miljoenen mensen wereldwijd. Niet voor niets worden ze ook wel aangeduid als ‘het vlees van de armen’.

Dertig nieuwe variaties
Om ervoor te zorgen dat de voedselzekerheid van de honderden miljoenen mensen die bonen eten ook in een warmere toekomst geen gevaar loopt, hebben onderzoekers de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar hittebestendige bonen. En dat onderzoek werpt nu zijn vruchten af. De onderzoekers komen met dertig nieuwe typen bonen die hogere temperaturen kunnen verdragen. De meeste bonen zijn kruisingen tussen ‘gewone’ bonen (denk aan witte, zwarte en kidneybonen) en de boon Phaseolus acutifolius. Laatstgenoemde boon groeit in het noorden van Mexico en het zuidwesten van Amerika.

Eten in 2050

Wat gaan we in 2050 – naast hittebestendige bonen – nog meer eten? Misschien wel insecten of gekweekt vlees.

Drie graden
“De hittebestendige bonen die we getest hebben, zijn mogelijk zelfs in staat om zich in het slechtst mogelijke scenario waarbij de aarde gemiddeld 4 graden Celsius opwarmt, te handhaven,” vertelt onderzoeker Steve Beebe, verbonden aan de Consultative Group for International Agricultural Research). En daarmee lijkt de boon gered. “Zelfs als bonen ‘slechts’ een temperatuurstijging van 3 graden Celsius aankunnen, beperken we het verlies aan akkers die gebruikt kunnen worden om bonen te verbouwen tot vijf procent. En boeren kunnen dat verlies wellicht compenseren door de bonen te gaan produceren in landen als Nicaragua en Malawa, waar bonen voor mensen van groot belang zijn om te kunnen overleven.”

Sommige van de dertig typen bonen zijn niet alleen hittebestendig, maar ook nog eens extra voedzaam gemaakt. Door ze op een bepaalde manier te kweken, bevatten ze nu meer ijzer en kunnen ze de strijd met ondervoeding beter aangaan. Hoewel bonen van nature al veel ijzer bevatten, kunnen deze nieuwe variaties in tot wel zestig procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vrouwen en kinderen voorzien. “Een aantal jaren geleden waarschuwden experts op het gebied van klimaatverandering dat hogere temperaturen vernietigend konden zijn voor de productie van bonen en kregen wij de vraag hoe die hogere temperaturen ijzerrijke bonen zouden aantasten,” legt Beebe uit. “Ik ben er nu zeker van dat we ook die uitdaging aan kunnen gaan. We kunnen meer ijzerrijke bonen ontwikkelen die ook nog eens hittebestendig zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd