HIV-studie is onderzoek van het jaar

Wat was nu het meest baanbrekende onderzoek van 2011? De studie die bewees dat virusremmers HIV ook kunnen voorkomen.

Dat concludeert het blad Science. De studie – beter bekend onder de naam HPTN 052 – is volgens het gerenommeerde wetenschappelijke blad het meest opzienbarende onderzoek dat dit jaar werd uitgevoerd.

Studie
De onderzoekers verzamelden meer dan 1750 stelletjes waarvan één persoon HIV had. Sommige proefpersonen kregen direct nadat HIV was geconstateerd virusremmers. Anderen kregen dat pas toen hun gezondheid echt achteruit bleek te gaan.

Resultaten
Na enige tijd werd er gekeken hoe het met de partners van de besmette proefpersonen ging. En dat leverde opvallende cijfers op. In de groep die direct medicijnen had gekregen, had slechts één partner HIV opgelopen. In de andere groep waren maar liefst 27 partners besmet geraakt.

Voorkomen
Blijkbaar kunnen de virusremmers, mits ze op tijd worden toegediend, nieuwe besmettingen ook voorkomen. En dat is een heel bijzondere ontdekking. Want de meeste besmettingen vinden nog altijd plaats doordat mensen seks met elkaar hebben. Door HIV-patiënten nog voordat hun gezondheid daarom vraagt medicijnen te geven, kunnen hoogstwaarschijnlijk – zeker in combinatie met andere maatregelen – heel veel besmettingen worden voorkomen.

Het HIV-onderzoek was natuurlijk niet het enige onderzoek dat in aanmerking kwam voor de titel ‘onderzoek van het jaar 2011’. Er waren nog negen andere kandidaten. Onder meer studies naar moderne mensen die seks hadden met andere mensachtigen/mensensoorten en onderzoeken naar exoplaneten die ons beeld van de vorming van planeten op zijn kop zetten.

Bronmateriaal

"HIV study named 2011 Breakthrough of the Year by Science" - NIH.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gary van der Merwe / Niki K (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd