Hoe een dure auto jouw rijgedrag radicaal verandert

autorijden

Dat de auto een statussymbool is, weten we allemaal. Maar wist je ook dat zo’n statussymbool – zonder dat je je daarvan bewust bent – grote invloed kan hebben op de keuzes die je als automobilist maakt?

Stel: je rijdt in je kleine, maar fijne, twintig jaar oude Volkswagen op een weg waar je tachtig kilometer per uur mag rijden. Al snel doemt een dikke BMW voor je op. En die heeft geen haast. Sterker nog: de BMW sukkelt met een snelheid van amper zestig kilometer per uur voort. Wat doe je?

Ook zestig rijden
De kans is groot dat je achter de BMW aansluit en ook zestig kilometer per uur gaat rijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschappers lang geleden al eens uitvoerden. Uit hun experimenten bleek dat mensen die op een auto stuiten die veel duurder is dan die van henzelf geneigd zijn om de snelheid van die auto slaafs te volgen. Zelfs als die auto aanzienlijk trager reed dan was toegestaan, haalden mensen in een goedkoper vehikel de auto niet in, maar bleven er gewoon achter rijden. Anders werd het wanneer de trage auto voor hen weinig waarde had. Dan waren mensen veel sterker geneigd deze in te halen.

“Als een dure bolide in de weg staat, toeteren we niet zo snel”

Geblokkeerd
En ook in heel andere situaties maken dure auto’s indruk, zo toont onderzoek uit 1968 aan. Onderzoekers blokkeerden de weg met behulp van een oud barrel. Automobilisten die op het oude barrel stuitten, begonnen al snel te toeteren in de hoop dat het oude barrel uit de weg zou gaan. Anders was het wanneer een dure bolide de weg versperde: mensen wachtten dan aanzienlijk langer met toeteren.

Sociaal-psychologen denken wel te weten hoe het komt dat dure auto’s zo’n indruk maken. De dure auto suggereert dat de bestuurder ervan een hoge status heeft. En wij mensen zijn nu eenmaal geneigd het gedrag van mensen met een hoge status te respecteren. Vandaar dat we langzamer gaan rijden als iemand met een dure auto langzamer rijdt. Er is helaas geen onderzoek gedaan naar hardrijdende dure auto’s, maar onderzoekers vermoeden dat hardrijdende bobo’s mensen in een wat minder dure auto onbewust stimuleren om het gaspedaal ook wat dieper in te drukken.

Gouwe ouwe
Het is komkommertijd. Maar daar laat de Scientias.nl-redactie het niet bij zitten. En dus zijn we de archieven in gedoken. Op zoek naar oude, spraakmakende, interessante of gewoon grappige onderzoeken die nog uit het pre-Scientias.nl-tijdperk stammen en nog nooit op Scientias.nl aan bod zijn gekomen, maar die de moeite waard zijn om nog eens voor het voetlicht te brengen. Ken je zelf ook nog een onderzoek dat aan al deze criteria voldoet? Mail ons gerust!

Bronmateriaal

"Why We Pass Some Cars, Follow Others" - Psychological Science
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door 4seasons (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd