Hoe functioneert het brein van een getraumatiseerd mens?

trauma

Iemand die getraumatiseerd is door een bepaald incident, kan zich na tien jaar nog specifieke details over deze gebeurtenis herinneren. Ook ziet hij de wereld door een nieuwe lens.

In 2001 dachten de passagiers aan boord van Air Transat vlucht 236 dat ze gingen sterven. Een lek zorgde ervoor dat het vliegtuig midden boven de Atlantische Oceaan zonder brandstof kwam te zitten. Nadat beide motoren uitvielen besloten de piloten naar het eiland Terceira te zweven. Zij slaagden er net in om dit eilandje – dat onderdeel uitmaakt van de Azoren – te bereiken. Bij de landing raakten achttien inzittenden gewond, maar gelukkig kon iedereen het verhaal over de vlucht navertellen.

Wetenschappers hebben een aantal passagiers van deze vlucht geïnterviewd en daarnaast hersenscans gemaakt. “De mensen herinneren zich Air Transat vlucht 236 alsof het gisteren gebeurde”, vertelt hoofdauteur dr. Daniela Palombo van de universiteit van Boston. “En dat terwijl deze rampzalige dag ruim tien jaar geleden plaatsvond. Hoewel andere herinneringen vervagen, laten trauma’s een blijvend spoor achter.”

Nieuwe lens
De onderzoekers lieten de oud-passagiers van vlucht 236 beelden zien van de ramp, maar ook van 9/11 en andere gebeurtenissen. Tijdens de videobeelden van de vliegtuigramp was er sprake van verhoogde hersenactiviteit onder de deelnemers. Logisch. Wat opvallend is, is het feit dat ook bij 9/11 sprake was van meer hersenactiviteit. Volgens Palombo komt dit omdat 9/11 drie weken na vlucht 236 plaatsvond. “Door het trauma kijken de passagiers van vlucht 236 anders naar de wereld. Ze zijn mogelijk gevoeliger voor negatieve ervaringen.”

PTSS
Palombo hoopt dat haar onderzoek bijdraagt aan het verbeteren van therapieën voor mensen met het posttraumatisch stresssyndroom. De afgelopen jaren is gebleken dat het effect van een trauma erg groot kan zijn. Zo kan een traumatische ervaring zelfs het DNA aantasten dat verantwoordelijk is voor het immuunsysteem en het geheugen. Slachtoffers van een vlieg- of natuurramp, maar ook soldaten of mensen die zijn verkracht, kunnen PTSS krijgen. De symptomen van PTSS zijn onder meer depressie, slaapstoornissen en het verdringen of juist herbeleven van de gebeurtenissen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd