Hoe gaat het met…de Indiase Marsorbiter?

marsorbiter

Uitstekend! Het grootste deel van zijn 680 miljoen kilometer lange reis zit er inmiddels op en zowel de orbiter zelf als de wetenschappelijke instrumenten aan boord verkeren nog altijd in uitstekende gezondheid.

NASA en ESA mogen zich met grote regelmaat verheugen in media-aandacht voor hun ruimtemissies. Ietsje minder aandacht is er voor de verrichtingen van ruimteland-in-opkomst India. Wellicht was je al bijna weer vergeten dat dit land er eind vorig jaar in slaagde om een Marssonde te lanceren. Die sonde is inmiddels alweer enige tijd onderweg. Tijd voor een update!

Onderweg
De Indiase Marssonde werd in november vorig jaar gelanceerd. Vanaf dat moment kon het aftellen beginnen: nog zo’n 300 dagen te gaan tot de aankomst bij Mars. Op 9 april was de sonde halverwege. Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder. De afstand tussen de aarde en de Indiase Marssonde bedraagt meer dan 102 miljoen kilometer en de sonde heeft al meer dan 466 miljoen kilometer van de af te leggen 680 miljoen kilometer achter de rug.

WIST JE DAT…

…SpaceX-baas Elon Musk voorspelt dat mensen in 2026 voet op Mars gaan zetten?

Correctie
Tijdens de lange reis moet de koers van de orbiter regelmatig worden bijgesteld. De laatste keer dat dat gebeurde, was op 12 juni. De sonde maakte toen voor de tweede keer – met succes – een kleine manoeuvre om op koers te blijven.

Samen met MAVEN
Als de Indiase Marsmissie zo vlekkeloos blijft verlopen, zal de orbiter op 24 september in een baan rond Mars arriveren. Hij zit daarmee NASA’s Marsorbiter MAVEN op de hielen. Deze arriveert rond 21 september bij de rode planeet.

De Indiase Marsorbiter zal onder meer gaan meten hoeveel methaan er in de atmosfeer van de rode planeet zit. Ook is de orbiter uitgerust met een camera die foto’s van Mars en Mars’ manen Phobos en Deimos moet gaan maken.

Bronmateriaal

"Latest Updates" - ISRO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd