Hoe gaat het met…ruimtesonde Dawn?

dawn

Prima! NASA laat weten dat de sonde – die zich in maart in een baan rond dwergplaneet Ceres nestelde – in uitstekende staat verkeert en de dagen aftelt tot hij wetenschap kan gaan bedrijven.

Dawn arriveerde op 6 maart bij dwergplaneet Ceres. De afstand tussen de twee was toen nog erg groot. Maar de afgelopen weken heeft Dawn de afstand tot Ceres verkleind tot een slordige 40.000 kilometer. De komende weken moet die afstand nog kleiner worden: Dawn moet zich op zo’n 13.500 kilometer van Ceres bevinden om aan zijn wetenschappelijke onderzoek te kunnen beginnen. Naar verwachting zal Dawn op 23 april zijn werk kunnen aanvangen.

Gezond
In afwachting van dat moment maakt Dawn het gelukkig uitstekend, zo laat NASA weten. Alle systemen en instrumenten aan boord van de sonde werken naar behoren.

Foto’s!
En – ook goed nieuws – binnenkort mogen we nieuwe foto’s van Ceres verwachten! Op 10 en 14 april zal Dawn – ten behoeve van zijn navigatie – opnieuw foto’s van de dwergplaneet maken. En begin mei zullen de beelden die Dawn van Ceres maakt zo gedetailleerd zijn dat we hopelijk eindelijk meer te weten komen over het oppervlak van de dwergplaneet. En hopelijk krijgen we dan ook meer duidelijkheid over die mysterieuze lichte vlekken op Ceres.

Het eerste onderzoek van Dawn loopt van 23 april tot 9 mei. Daarna zal de sonde de afstand tot Ceres nog verder verkleinen en aan zijn tweede onderzoeksmissie beginnen.

Bronmateriaal

"Dawn In Excellent Shape One Month After Ceres Arrival" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd