Hoe ontstaat een sneeuwvlok?

sneeuwvlok

Benieuwd hoe een sneeuwvlok nu exact ontstaat? In een nieuwe video legt ingenieur Adrian Bejan van de Duke universiteit het haarfijn uit.

Iedere sneeuwvlok begint als een piepklein stofje in de atmosfeer. Rondom dit stofje vormt zich ijs. Er ontstaat een kraal van ijs. Dit ijs is warmer dan de lucht eromheen, vertelt Bejan. De warmte stroomt naar buiten in alle richtingen. Maar op een gegeven moment is vorm van de kraal niet meer efficiënt genoeg. In dat geval verandert de architectuur. Een sneeuwvlokje krijgt zes armen. Hierdoor heeft een sneeuwvlokje namelijk een veel groter oppervlak om warmte af te geven.

In vrije val

Eerder dit jaar werden sneeuwvlokjes in vrije val gefotografeerd. Bekijk deze bijzondere fotoreportage.

Terwijl de naalden van ijs groeien, kunnen de uiteinden de hitte niet efficiënt kwijt. Er ontstaan hier niet zes, maar drie armen. Dit heeft ermee te maken dat de lucht achter de uitsteeksels niet meer koud is, waardoor hitte niet afgegeven kan worden.

De uiteinden van de armen blijven continu koude lucht zoeken, waardoor een sneeuwvlokje steeds groter wordt. Terwijl een sneeuwvlokje valt, ontstaat er dus een prachtige structuur.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd