Hoe snel draait de kern van de aarde?

Veel mensen denken dat de kern van de aarde vloeibaar is, maar dat is niet helemaal waar. Het binnenste deel van de kern van de aarde – het exacte middelpunt van onze planeet – is vast. Dit komt door de hoge druk. De kern bestaat vooral uit ijzer en nikkel. Draait deze binnenste kern net zo hard om haar as als de aarde? Of zijn er verschillen?

Eerdere onderzoeken toonden aan dat de kern van de aarde sneller draait dan de rest van de planeet. Het verschil zou één graad per jaar bedragen. Dit blijkt echter niet correct te zijn. Wetenschappers van de universiteit van Cambridge tonen aan dat de kern van de aarde sneller draait dan het oppervlak, maar dat het verschil slechts één graad per miljoen jaar bedraagt. Een nogal groot verschil.

WIST U DAT…

Voor dit onderzoek analyseerden wetenschappers seismische ruimtegolven. Deze golven verplaatsen zich door het binnenste deel van de aardkern. De geofysici vergeleken de reistijd van de golven en konden zo de verschuiving snelheid van de binnenste kern in kaart brengen.

Het is belangrijk om meer te leren over de binnenste kern van de aarde. Het binnenste deel van de kern van de aarde groeit nog steeds, omdat materiaal in het buitenste deel van de kern stolt. Tijdens dit stollingsproces komt er warmte vrij, wat voor convectie in de buitenkern zorgt. Door dit proces ontstaat het aardmagnetisch veld, dat van groot belang is om de aarde te beschermen tegen straling van de zon. Zonder het aardmagnetisch veld zou er waarschijnlijk geen leven op aarde kunnen bestaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd