Hoe vangt u een bedwants? Met bonenbladeren, natuurlijk!

bedwants

Steeds vaker duiken ze weer in huizen op: de bloedzuigende bedwantsen. Een effectieve en goedkope manier om ze vervolgens weer buiten te zetten, is er eigenlijk niet. Of beter gezegd: was er niet. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat bonenbladeren heel geschikt zijn om bedwantsen te vangen en vervolgens uit te roeien.

Bedwantsen zijn heel kleine, parasitaire insecten. De bedwants leeft van bloed van onder meer mensen. Het insect boort als het ware een gaatje in de huid om bij zijn maaltijd te komen. Vaak veroorzaakt zo’n beet jeuk of een brandend gevoel. Maar misschien nog wel erger: mensen worden gek van de gedachte dat een parasiet zich in hun huis (of zelfs in hun bed, een plekje waar bedwantsen zich graag ophouden) bevinden. Helaas is het nog niet zo gemakkelijk om de bedwantsen vervolgens uit het huis te krijgen. Ze kunnen zich overal verstoppen, planten zich snel voort en kunnen wel een jaar lang zonder bloedmaaltijd overleven.

Verhitten of bevriezen
Wanneer bedwantsen in een huis gedetecteerd zijn, kunnen deze op verschillende manieren bestreden worden. Bijvoorbeeld door extreme verhitting, bevriezing of met pesticiden. Maar die aanpakken zijn stuk voor stuk kostbaar en ook niet zo betrouwbaar.

Bladeren van de bonenplant
Wetenschappers van de universiteit van Californië besloten daarom op zoek te gaan naar een effectievere aanpak. Ze lieten zich daarbij inspireren door een aanpak die eeuwenlang in onder meer Bulgarije en Servië werd gebruikt. Mensen strooiden daar bladeren van de bonenplant rond het bed om de bedwantsen te vangen. De volgende dag werden de bladeren naar buiten gebracht en verbrand. Maar werkte dat nu echt?

Gevangen
De onderzoekers namen de proef op de som. En ze ontdekten dat bedwantsen inderdaad door bladeren van de bonenplant gevangen kunnen worden gehouden. Binnen enkele seconden nadat een bedwants op het blad is gestapt, ‘grijpen’ de haren op het blad de pootjes van de bedwants vast. Het insect kan daarop nergens meer heen.

Het blad houdt de bedwants stevig vast. Foto's: M. Szyndler and C. Loudon / UC Irvine.
Het blad houdt de bedwants stevig vast. Foto’s: M. Szyndler and C. Loudon / UC Irvine.

Nu is het tegenwoordig misschien niet meer zo wenselijk om bladeren op de grond te strooien. Bovendien drogen de bladeren vrij snel uit en dan zijn ze niet langer in staat om insecten te vangen. De onderzoekers besloten daarom een stap verder te gaan en een materiaal te ontwikkelen dat hetzelfde doet als de bonenbladeren, maar gemakkelijker in huis kan worden toegepast en ook aanzienlijk langer meegaat. Aan dat materiaal wordt op dit moment nog gewerkt. “Moderne wetenschappelijke technieken stellen ons in staat om materialen op microscopisch niveau te ontwikkelen,” vertelt onderzoeker Catherine Loudon. En de verwachtingen omtrent het materiaal zijn hooggespannen. Onderzoeker Mike Potter: “Stel je voor dat we elke bedwants die een gebouw binnendringt, kunnen vangen voordat deze de kans heeft gehad om te bijten en zich te vermenigvuldigen.”

Bronmateriaal

"Bean leaves can trap bedbugs, researchers find" - UCI.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Piotr Naskrecki / CDC / Harvard University / Dr. Gary Alpert / Dr. Harold Harlan / Richard Pollack.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd