Hoe zag de afdaling er door de ogen van Philae uit?

philae-lander

Eind vorig jaar landde Philae op het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Wetenschappers hebben – op basis van foto’s – een video gemaakt van de landing van Philae op Agilkia (Site J).

De video is gemaakt op basis van zeven foto’s. En deze foto’s zijn tien seconden van elkaar gemaakt. De eerste foto is op een hoogte van 67 meter boven het oppervlak van de komeet gemaakt, terwijl de afstand op de laatste foto nog maar negen meter is. Philae slaagde erin om binnen één minuut af te dalen van 67 meter naar 9 meter. Dit komt overeen met de duur van de video.

Overigens is de daadwerkelijke landing niet te zien. De landing vond namelijk binnen tien seconden na het einde van de video plaats. We weten allemaal hoe dit afliep: Philae stuiterde terug de ruimte in en landde later in een kloof.

Om de video te produceren gebruikten wetenschappers de nieuwste technieken op het gebied van visuele effecten. Zo zijn de overgangen tussen de foto’s zo geleidelijk, dat de kiekjes niet meer te herkennen zijn.

Je vraagt je misschien af waarom Philae alleen foto’s naar de aarde stuurde en geen video’s. Dit heeft ermee te maken dat video’s veel zwaarder zijn. Een video versturen duurt langer dan het verzenden van een foto. Dit komt door de grote afstand tussen komeet 67P/C-G en de aarde. Toch worden foto’s regelmatig gebruikt om video’s te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd