Hoelang de fruitvlieg leeft, hangt (mede) af van wat hij proeft

fruitvlieg

Door de smaakperceptie van fruitvliegjes te onderdrukken, kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat de vliegjes korter of langer leven. Het suggereert dat smaakperceptie – in ieder geval onder fruitvliegen – invloed heeft op de levensduur.

Wanneer fruitvliegjes niet in staat zijn om water te proeven, leven ze maar liefst 43 procent langer dan hun soortgenoten. Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Water
Hoe kan dat? Wanneer de fruitvliegjes een bepaalde smaak niet kunnen waarnemen, heeft hun lichaam het idee dat het de voedingsstoffen die die smaak hebben niet binnenkrijgt. Vervolgens past het lichaam zich aan om er toch voor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Neem bijvoorbeeld water: fruitvliegjes die geen water kunnen proeven, leven langer. De onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat de lijfjes van de fruitvliegen het idee hebben dat ze geen water binnenkrijgen. Om het ‘tekort aan water’ te compenseren, slaan ze meer vet op en gebruiken ze die vetvoorraden om intern water te produceren.

WIST U DAT…

Bitter en zoet
Uit het onderzoek blijkt tevens dat bittere smaken een negatieve invloed hebben op de levensduur van fruitvliegjes. Hoe dat komt, is onduidelijk. Zoete smaken hebben juist een positief effect op de levensduur.

Effect
“Smaakpapillen blijken meer te doen dan we denken,” stelt onderzoeker Scott Pletcher. “We weten dat ze ons helpen om bepaald voedsel te vermijden of juist tot ons te nemen, maar in het geval van fruitvliegen blijken ze ook een effect te hebben op de fysieke staat en het gezond ouder worden.”

Uit recent onderzoek blijkt dat de zintuiglijke waarneming invloed heeft op aan gezondheid gerelateerde eigenschappen zoals de atletische prestaties, diabetes type 2 en ouder worden. Dit nieuwe onderzoek gaat dieper op de rol van de smaakpapillen in. “Deze resultaten helpen ons om de invloed van zintuiglijke signalen, waarvan we nu weten dat ze een organisme niet alleen helpen om deel uit te maken van zijn omgeving, maar ook substantiële veranderingen in de fysiologie die de gezondheid en levensduur beïnvloeden teweegbrengen, beter te begrijpen,” vertelt onderzoeker Michael Waterson. Onduidelijk is nog of de effecten onder fruitvliegen representatief zijn voor de effecten die menselijke smaakpapillen veroorzaken. “Er is meer onderzoek nodig om deze kennis toe te passen op de gezondheid van mensen.” De onderzoekers denken dan aan experimenten waarbij mensen een dieet met specifieke smaken volgen of experimenten waarbij medicijnen worden toegediend die de smaakperceptie veranderen.

Bronmateriaal

"Taste Test: Could sense of taste affect length of life?" - UofMhealth.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Midnightrook (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd