Hoelang gaan de overstromingen in Australië nog door?

Het begon allemaal in december 2010 en nog steeds raast het water door. Grote delen van Queensland staan blank en het aantal dodelijke slachtoffers stijgt gestaag. Iedereen zal zich dan ook afvragen wanneer dit stopt. Wetenschappers zijn optimistisch. De moesson zwakt reeds af en het ergste lijkt voorbij. Maar het water: dat kan nog wel een tijdje blijven.

“De moesson wordt zwakker,” stelt onderzoeker Greg Holland vast. “En deze zal in relatief korte tijd verdwijnen. Er kunnen dan nieuwe weerssystemen opstaan, maar dat moeten we gewoon afwachten.”

Moesson + La Niña
De overstromingen in Queensland zijn het resultaat van de moesson en een sterke La Niña. Het laatste fenomeen creëert sterke winden die warme wateren vanuit de tropen naar het westelijke deel van de Stille Oceaan duwen. Het resultaat: extreem warme wateren rondom Australië. Nog nooit was het water zo warm. Verdamping gaat daardoor snel en dat verklaart waarom er in korte tijd zoveel regen naar beneden komt.

WIST U DAT…

…de Australische overstromingen het Great Barrier Reef bedreigen?

Regen
Zelfs als die regen afneemt en de moesson verzwakt, is het nog niet voorbij. Het water in het zuidoosten van Queensland kan relatief gemakkelijk terug naar zee lopen. Maar het centrale deel van de regio kan nog wel een tijd met water te maken hebben. Waarschijnlijk vormt het een groot meer waardoor een vochtige lucht ontstaat. Die vochtige lucht zal weer heftige regenstormen voortbrengen. “Het is een lange cyclus die reeds is begonnen en nog maanden voortduurt.”

Wetenschappers vragen zich ondertussen af hoe ze die cyclus in het grotere geheel kunnen plaatsen. Centrale vraag is of dit een direct gevolg van de opwarming van de aarde is. “Ik denk dat mensen kunnen concluderen dat in ieder geval een deel van de intensiteit van de moesson in Queensland toegeschreven kan worden aan de klimaatverandering.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd