Hogere temperaturen, kleinere oogst

Voor het eerst toont een onderzoek aan dat de opwarming van de aarde ten koste gaat van de landbouw.

De onderzoekers bestudeerden de oogst van elk land in de periode tussen 1980 en 2008. Ze richtten zich in het bijzonder op de gewassen mais, tarwe, rijst en sojabonen. Deze gewassen voorzien de wereldbevolking voor zo’n 75 procent van haar energie.

Temperatuur
De onderzoekers keken naar de temperatuur en de regenval in de landen. Zo’n 65 procent van de landen bleek sinds 1980 met hogere temperaturen te maken te hebben.

WIST U DAT…

…de klimaatverandering voor honger in Azië zorgt?

Beperkte groei
De wetenschappers keken ook naar de situatie vóór 1980 en konden op basis van die cijfers voorspellen hoe de oogst er eigenlijk uit had moeten zien als de temperatuur en regenval niet veranderd zou zijn. “De oogst is gegroeid,” stelt onderzoeker Wolfram Schlenker vast. “Maar niet zo sterk als men mag verwachten.”

Lager
De maisoogst viel wereldwijd 5,5 procent lager uit. En er werd 3,8 procent minder tarwe geproduceerd dan verwacht. De oogst van rijst en sojabonen was redelijk stabiel: sommige landen produceerden meer, terwijl andere landen wat in moesten leveren.

“Op de meeste plaatsen zien we de temperatuur veranderen en dat heeft de oogst significant beperkt.”

Bovenstaande foto is gemaakt door Neil Palmer (CIAT).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd