Jouw hond onthoudt wat je doet (en kan jou nadoen)

Wanneer jij op een stoel gaat staan, dan weet je hond een uur later mogelijk nog steeds dat je dat hebt gedaan. Sterker nog: hij kan het trucje zelfs nadoen.

Het geheugen van een hond is niet zo goed als dat van een mens, maar toch kan een trouwe viervoeter bepaalde handelingen onthouden en nadoen. Dit is een bewijs dat honden een episodisch geheugen hebben, oftewel dat zij persoonlijke gebeurtenissen opslaan. Ook mensen hebben een episodisch geheugen. Zo kun jij wellicht nog gebeurtenissen uit je jeugd herinneren, ondanks dat deze periode in een ver (?) verleden ligt. Zo goed is het episodisch geheugen van een hond overigens niet. Al na minuten trekt de mist op, waardoor honden voorvallen steeds minder goed herinneren.

Experiment
Wetenschappers hebben experimenten gedaan met verschillende honden. De dieren keken toe hoe een mens een handeling uitvoerde, bijvoorbeeld op een stoel klimmen, in een emmer kijken of een paraplu aanraken. Na een minuut gaf het baasje de hond de opdracht om deze handeling na te doen. De meeste honden begrepen het commando en deden de handeling na. Sommige honden wisten zelfs een uur na de test het trucje te kopiëren.

Niet alleen primaten onthouden gebeurtenissen
“Dankzij ons onderzoek worden de muren tussen mensachtigen en dieren afgebroken”, zegt onderzoeker Claudi Fugazza. Zij schreef het paper dat deze week in het wetenschappelijke vakblad Current Biology staat. “Honden zijn evolutionair gezien geen naasten van ons. Toch zijn het slimme dieren. Wij zijn echter verbaasd dat honden en baasjes dezelfde mentale eigenschappen delen.” Hiermee wijst Fugazza op het feit dat zowel mensen als honden een episodisch geheugen hebben.

Het is lastig om het bestaan van een episodisch geheugen te bewijzen. Fugazza: “Je kunt onmogelijk aan een hond vragen wat hij onthoudt.” Gelukkig reageren honden wel op commando’s en konden onderzoekers op deze manier de reactie van honden peilen.

“Primaten (mensen, chimpansees, red.) zijn niet de enige dieren met een episodisch geheugen”, vervolgt Fugazza. “Het komt vaker voor in het dierenrijk.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd