Honden bestuderen u en doen er hun voordeel mee

Nieuw onderzoek toont aan dat honden in staat zijn om sociale interacties tussen mensen te bestuderen en daar conclusies uit te trekken.

De onderzoekers zetten twee acteurs in een kamer en gaven ze kleine stukjes koek die ze konden delen met een derde persoon die de twee acteurs kwam vragen om iets lekkers. Het kon twee kanten op gaan: de derde persoon werd met harde woorden weggestuurd en kreeg niets of kreeg iets lekkers en enkele vriendelijke woorden.

Experiment
De hond keek toe en mocht zodra het achter de rug was één van de twee acteurs benaderen. In tweederde van de gevallen koos de hond voor de acteur die zijn of haar voedsel gedeeld had. De onderzoekers wilden uitsluiten dat dit met de stem van de acteur te maken had. Daarom deden ze nog een experiment waarbij de derde persoon niet om voedsel kwam vragen en de twee acteurs (de één met een harde stem en de andere met een zachte) gewoon met elkaar spraken. De honden kozen daarna niet vaker voor degene met een vriendelijke stem dan voor iemand met een harde stem.

WIST U DAT…

…grote, natte honden sneller schudden dan kleintjes? Lees hier waarom (met een leuk filmpje)!

Toon
Toch bleek de toon waarop de acteurs spraken wel belangrijk te zijn voor de hond. Wanneer de acteurs niet spraken, maar met gebaren aan de derde persoon duidelijk maakten dat deze iets of niets kreeg, hadden de honden veel meer moeite om de meest royale acteur te benaderen.

Chimpansee
Het is opvallend dat honden conclusies kunnen trekken uit het gedrag van een andere soort. Er zijn maar weinig dieren die dat kunnen. Chimpansees kunnen het en enkele grote vissen die voor een schoonmaakbeurt enkele de hulp inroepen van vissen die goed kunnen samenwerken.

Waarschijnlijk heeft de hond de vaardigheid ontwikkeld tijdens de domesticatie. Wilde honden lijken niet in staat te zijn om mensen te bestuderen en daar hun voordeel mee te doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd