Honden worden vervroegd grijs door stress

Nieuw onderzoek toont aan dat jonge honden die angstig en dus gestrest zijn, meer grijze haren hebben.

Amerikaanse wetenschappers maakten foto’s van de kop van 400 honden die tussen de 1 en 4 jaar oud waren. Daarnaast vroegen ze de baasjes van de honden om een enquête in te vullen. Aan de hand van die enquête konden de onderzoekers een beeld krijgen van hoe angstig en impulsief de hond was. Zo moesten de baasjes bijvoorbeeld aangeven in welke mate (op een schaal van 1 tot 4) ze het eens waren met stellingen als: ‘Mijn hond is doorgaans angstig’, ‘Mijn hond plast of poept in huis als hij alleen thuis is’ en ‘Mijn hond huilt of blaft bij de dierenarts’. Deze stellingen gaven een beeld van de mate waarin een hond angstig was. Stellingen als ‘Mijn hond springt op me als ik thuiskom’ en ‘Mijn hond negeert me als er veel rond hem gebeurt’ en ‘Mijn hond is hyperactief en wil na 30 tot 60 minuten wandelen nog meer beweging’ geven een beeld van de impulsiviteit van de hond.

De mens

Niet alleen honden worden vervroegd grijs. Ook sommige mensen hebben er last van. Bekend zijn de foto’s van Amerikaanse presidenten die vóór en aan het eind van hun ambtstermijn zijn gemaakt. Op het eind van een ambtstermijn zijn de mannen doorgaans enorm grijs geworden. Onduidelijk is nog hoe dat komt. Het kan te maken hebben met de stress die inherent is aan het presidentschap. Maar ook genen kunnen een rol spelen.

Angstig en grijs
De onderzoekers stelden op basis van de foto’s vast hoe grijs de honden waren (op een schaal van: ‘geen grijze haren’ tot ‘volledig grijs’). Vervolgens legden ze die resultaten naast de informatie die de baasjes – die niet wisten waar het onderzoek over ging – hadden verstrekt. Uit het onderzoek blijkt dat honden die – afgaand op de antwoorden van hun baasjes – angstiger waren, ook veel meer grijze haren hadden dan de honden die minder angstig waren. Ook impulsiviteit bleek samen te hangen met grijze haren.

Uitgesproken
Het verraste de onderzoekers ook wel enigszins, erkent professor Thomas Smith. “In het begin was ik wat sceptisch over de hypothese. Maar toen we de gegevens analyseerden waren de resultaten heel uitgesproken.”

Het onderzoek kan het wellicht iets gemakkelijker maken om angst(stoornissen) bij honden te diagnosticeren, zo stellen de onderzoekers in het blad Applied Animal Behaviour. Angst lijkt immers duidelijke sporen achter te laten bij jonge honden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd