Honden zien niet dat hun baasje knettergek is

U kunt op uw hoofd gaan staan, gekke bekken trekken of een hele dag op en neer springen: het maakt uw hond helemaal niets uit als u gek doet. Sterker nog: hij ziet het niet eens. Dat blijkt uit onderzoek van Duitse wetenschappers. De resultaten zijn verrassend. Eerdere studies wezen er namelijk op dat de hond wel onderscheid kon maken tussen rationeel en irrationeel gedrag.

Uit het onderzoek blijkt dat honden zich niet zozeer bezighouden met uw gekke of normale gedrag, maar zich eerder focussen op datgene wat er echt toe doet. Bijvoorbeeld voedsel of speelgoed.

WIST U DAT…

…onderzoekers onlangs het mysterie van de schuddende hond hebben opgelost?

Mensen
Eerder is ook al uitgebreid onderzoek gedaan naar de vraag of kinderen irrationeel gedrag herkenden. De onderzoekers gebruikten hiervoor een experiment. Een volwassene moest een lampje aandoen, maar kon zijn handen daarvoor niet gebruiken. Er hing namelijk een doek over zijn schouders. Kinderen keken toe hoe de volwassene vervolgens de schakelaar met zijn voorhoofd indrukte. Dat was rationeel: de volwassene kon niet anders. In een tweede experiment zagen kinderen dat de volwassene zijn handen vrij had en alsnog de schakelaar met zijn voorhoofd omzette. Na afloop kregen de kinderen de opdracht om ook een lamp aan te doen. De kinderen uit het eerste experiment deden dat met hun handen. De kinderen uit het tweede experiment gebruikten hun voorhoofd. Volgens de onderzoekers erkenden de kinderen uit het eerste experiment dat het gedrag van de volwassene rationeel was. Maar de tweede groep kinderen kon dat een stuk minder goed inschatten en dus imiteerden ze het gedrag maar.

Honden
Enkele jaren geleden herhaalden wetenschappers dit onderzoek met honden. Ze lieten honden toekijken hoe andere honden hun poten of bek gebruikten om een hendel aan te raken. Normaal gesproken gebruiken de honden hun bek om dat soort dingen te doen, maar enkele honden hadden een bal in de bek en moesten dus de poot gebruiken. Andere honden hadden geen bal in de bek, maar waren getraind om toch de poten te gebruiken. Dit experiment leverde dezelfde resultaten op als de studie onder kinderen. En dus concludeerden de onderzoekers dat honden in staat waren om onderscheid te maken tussen rationeel en irrationeel gedrag.

Ongeloofwaardig
Maar onderzoeker Claudio Tennie gelooft daar niets van. Om dat onderscheid te kunnen maken, moest een hond in staat zijn om sociaal te leren. Dat wil zeggen dat honden leren door observatie. En dat kunnen honden niet, zo toonde Tennie in meerdere experimenten aan. Om de aanname dat honden onderscheid kunnen maken tussen irrationeel en rationeel gedrag voor eens en altijd uit de wereld te helpen, zette de onderzoeker zelf een onderzoek op.

Bal
Hij herhaalde het experiment dat hierboven beschreven staat, maar zocht ook uit waar de honden zich tijdens het experiment precies op focusten. En hij concludeert dat de honden helemaal niet op het gedrag van de andere honden letten. Zij zijn alleen maar bezig met het voorwerp dat hen het meest interesseert: de bal.

Om er zeker van te zijn dat de hond het gekke gedrag niet merkt, herhaalden de onderzoekers de studie nog eens. Nu lieten ze de hond zien hoe mensen naar iets lekkers wezen. Sommige mensen deden dat met hun vinger, anderen met hun teen. Sommige mensen hoefden hun teen niet te gebruiken, anderen moesten wel, omdat hun handen bijvoorbeeld niet vrij waren. De honden maakte het allemaal niets uit. Zij letten alleen op het snoepje.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd