Honderden kilometers lang rif ontdekt nabij de monding van de Amazone

Een enorme verrassing die maar weer eens bewijst dat er ook op onze eigen planeet nog genoeg te ontdekken valt.

In de jaren zeventig werd voor het eerst gesuggereerd dat zich nabij de monding van de Amazone wel eens een rif kon bevinden. Men trof er namelijk vissen aan die normaliter alleen in riffen leven. Maar het rif werd nooit gevonden. Tot nu: nabij de monding van de Amazone-rivier zijn onderzoekers op een meer dan 900 kilometer lang rif gestuit.

Kleurrijk
De onderzoekers beschrijven het rif in het blad Science Advances. Om dat paper te kunnen schrijven, werden stukjes van het rif opgevist. “We haalden de meest geweldige en kleurrijke dieren die ik ooit tijdens een expeditie heb gezien boven water,” vertelt onderzoeker Patricia Yager.

Het rif wordt bedreigd: zo zijn er plannen om in dit gebied naar olie te gaan boren

Noord en zuid
Het rif is lang en allesbehalve saai. Zo is het noordelijke deel anders dan het zuidelijke deel. Het zuidelijke deel van het rif wordt aan meer licht blootgesteld dan het noordelijk deel. Zuidelijker vind je dan ook de ‘typische’ koraalriffen en organismen die aan fotosynthese doen. Meer naar het noorden worden die organismen zeldzamer en zie je meer sponzen.

Of het pas ontdekte rif nog een lang leven beschoren is, is onduidelijk. Het wordt nu namelijk al ernstig bedreigd. Zo zijn er plannen om in dit gebied naar olie te gaan boren. Daarnaast is ook de opwarming en verzuring van de oceaan mogelijk een probleem voor dit rif.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd