Hongersnood grijpt in toekomst om zich heen

Als er nu geen actie wordt ondernomen dan is de aarde binnen enkele decennia niet langer in staat om haar bewoners van voedsel te voorzien. Dat beweren wetenschappers. De wereldbevolking groeit, maar de hoeveelheid gewassen loopt – met dank aan de klimaatverandering – terug.

Op dit moment heeft ongeveer één miljard mensen honger zonder dat er op korte termijn uitzicht is op voedsel. Naar schatting neemt dat aantal de komende jaren schrikbarend snel toe. Rond 2050 zou moeder aarde aan negen miljard mensen een huis bieden, maar op het gebied van voedsel het laten afweten. Tenzij er actie wordt ondernomen.

Dubbel
“Het is een groot probleem,” meent Gordon Conway, één van de belangrijkste sprekers op de eerste Conference on Agricultural Research for Development (GCARD). Volgens de onderzoekers moet de totale voedselproductie tegen 2050 verdubbeld zijn om te voorkomen dat de problemen groter worden.

Kunstmest
De meest kwetsbare gebieden zijn Afrika en Azië. De groene revolutie van de jaren ’50 en ’60 zorgde ervoor dat het aantal gewassen in Azië en Zuid-Amerika toenamen. Afrika bleef echter achter en ook in Azië ontstaan nu problemen. Om de bevolking te kunnen voeden, is de hoeveelheid kunstmest op de akkers de afgelopen jaren veertig keer zo groot geworden. Tevergeefs: de oogst werd slechts vier keer zo groot en de grond is kapot gemaakt.

Zaad
Er zijn diverse oplossingen voor het probleem, maar ze zijn duur en tijdrovend. Zo zouden boeren betere informatie moeten kunnen krijgen over landbouwmethodes. Ook zouden ze over meer faciliteiten moeten beschikken. “Waar je ook gaat in Afrika: overal kun je Coca Cola of Pepsi kopen, maar een zak zaad is niet gemakkelijk te vinden.” Wanneer de Afrikanen toegang krijgen tot de beste technieken dan kunnen hun oogsten gemakkelijk vijf keer zo groot worden. Conway meent dat de honger met alle middelen moet worden bestreden. Dus ook genetische manipulatie moet een kans krijgen. Maar dat kost geld en de meeste dollars gaan op dit moment op aan onderwijs en gezondheidszorg.

Zo’n 97 procent van de mensen zonder voedsel woont in het zuiden van Azië en Afrika. Deze twee regio’s zullen in de toekomst ook het hardst getroffen worden als de oogsten door toedoen van de klimaatverandering nog kleiner worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd