Honingbijen leven in isolatie in de Sahara

Wetenschappers beweren dat een unieke groep honingbijen al minimaal 10.000 jaar leeft nabij een oase in het noorden van de Sahara-woestijn. De bijen lijken op normale honingbijen (Apis mellifera), maar toch zijn er kleine genetische verschillen.

Wetenschappers vermoeden dat de genetische verschillen 5.000 tot 10.000 jaar geleden ontstonden, toen het klimaat van de Sahara veranderde van vruchtbaar naar droog.

Daarnaast zagen de wetenschappers geen tekenen van de Varroa destructor-parasiet. Deze parasiet is makkelijk overdraagbaar van honingbij op honingbij. De afwezigheid van de parasiet is een teken dat de groep honingbijen al lange tijd in isolatie leeft.

Honingbijen
Bijen zijn van groot belang voor de mensheid. Honingbijen produceren honing en bestuiven bloemen van alle planten die zij bezoeken. Het bijzondere van de honingbij is dat zij plantvast is. Dat wil zeggen een bij vliegt altijd maar op één soort plant, pas als de bloemen van die plant geen nectar meer geven zoekt zij een andere plant. Op deze wijze ontstaat altijd een bestuiving met het stuifmeel van dezelfde soort plant.

Voedsel
Aan een derde van al het voedsel dat de mens eet heeft de bij meegewerkt om het tot stand te brengen. Kortom, bijen zijn handige beestjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd