Hooikoorts? Dit neusfiltertje biedt hulp!

filter1

Nieuw onderzoek toont aan dat een speciaal filtertje dat je in je neusgat moet plaatsen, af kan rekenen met veel symptomen van hooikoorts.

Hooikoorts: het zit weer in de lucht. En dus kampen veel mensen weer met onder meer een loopneus en waterige ogen. Voor die mensen hebben Deense onderzoekers nu goed nieuws: ze tonen aan dat een speciaal filtertje dat je in je neusgat moet plaatsen met veel hooikoortssymptomen af kan rekenen.

Het experiment
De onderzoekers verzamelden 65 mensen die allergisch waren voor graspollen en die op dat moment niet onder medische behandeling waren. Een deel van de proefpersonen kreeg het filtertje – dat in de neusgaten moet worden geplaatst – in gebruik. De andere proefpersonen gingen aan de slag met een placebo dat – in tegenstelling tot het ‘echte’ filter – niet voorkwam dat mensen allergenen inademden.

De resultaten
De resultaten zijn overduidelijk, zo vertelt onderzoeker Torben Sigsgaard. “Het filtertje nam meer dan de helft van de symptomen zoals niesen, een loopneus en waterige ogen, weg. En wanneer proefpersonen het filtertje gingen gebruiken voor ze symptomen vertoonden, waren de effecten nog groter, wat erop wijst dat het filter ook een preventief effect heeft.” Onderzoeker Peter Sinkjaer Kenney voegt toe: “De proefpersonen gingen zich bovendien ondanks dat er op dag twee van het onderzoek meer pollen in de lucht zaten niet slechter voelen. Dat suggereert dat de neusfilters nog meer voordeel opleveren als de hoeveelheid pollen toeneemt.”

Bovendien blijkt het filter ervoor te zorgen dat mensen met hooikoorts zich minder suf voelen. “Dat is interessant, omdat sufheid een bekende bijwerking is van de meest gebruikte anithistaminica (onderdrukkers van allergische reacties, red.) en sommige mensen ook vermoeid raken door de allergie zelf,” stelt Sigsgaard. “Dus voor sommige mensen met allergie kan dit wel eens het belangrijkste voordeel van het filter zijn.”

Bronmateriaal

"New research: Danish nasal filter more than halves symptoms of hay fever" - Aarhus University
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Sinkjaer Kenney.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd