Hooikoorts is eigenlijk een goed teken

Velen hebben of krijgen er weer last van: hooikoorts. Maar wetenschappers hebben goed nieuws: hooikoorts is een goed teken.

Hooikoorts wijst er namelijk op dat uw immuunsysteem het werk waarvoor het is aangesteld uitstekend doet. Dat schrijven de wetenschappers in het blad Nature. Hun conclusie staat haaks op de algemene aanname dat hooikoorts het resultaat is van een verkeerd afgesteld immuunsysteem.

Beschermen
Het immuunsysteem moet ons beschermen. Dat doet het op twee manieren. Zo bestrijdt het onder meer virussen, bacteriën en schimmels door ziekteverwekkers en aangetaste cellen te doden. Daarnaast beschermt het ons ook tegen gevaren van buitenaf en wel door T-cellen en antistoffen aan te maken. Deze stoffen bestrijden de indringers.

De vijand

Bekijk hier prachtige foto’s van de vijand van hooikoortspatiënten: pollen.

Hooikoorts
Hooikoorts ontstaat doordat het laatstgenoemde systeem overactief is. Het ziet ook pollen als een probleem en reageert daar heel heftig op. Het resultaat: mensen gaan snotteren, niesen, hoesten, enzovoort. Dat is een foutje, zo bekennen de onderzoekers. Maar we kunnen toch echt niet zonder deze vorm van ons immuunsysteem. Volgens de onderzoekers is het door de tijd heen ontstaan om ons te beschermen tegen parasieten, gevaarlijke chemische stoffen, gif van dieren en irriterende stoffen die in onze omgeving voor kunnen komen.

“We geloven dat allergische hypersensitiviteit ontstaan is om onze omgeving te scannen op schadelijke stoffen,” vertelt onderzoeker Ruslan Medzhitov. “Na de eerste blootstelling daaraan krijgt het immuunsysteem een geheugen en wanneer het opnieuw (zelfs aan hele kleine hoeveelheden) wordt blootgesteld dan resulteert dat in een anticiperende reactie die ervoor zorgt dat de effecten van potentieel schadelijke stoffen minimaal blijven.” In het geval van hooikoorts gaan we dan snotteren en niesen. Een persoon met hooikoorts zal gebieden die zo’n reactie oproepen vervolgens proberen te ontwijken. “In dit opzicht zorgt hypersensitiviteit voor allergenen ervoor dat een suboptimaal gebied wordt vermeden.”

Bronmateriaal

"Why hay fever may be a good sign" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door mcfarlandmo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd