Hoop bij droogte: ion concentratie-polarisatie

Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat zout uit zeewater haalt door gebruik te maken van de techniek ion concentratie-polarisatie. Het apparaat is klein en kan hierdoor droge gebieden op grote of kleine schaal snel van drinkwater voorzien.

Op dit moment wordt zout verwijderd door water door een membraan te duwen. Hierbij blijven de zoutmoleculen hangen. Dit proces vergt echter veel energie en het membraan kan gemakkelijk verstopt raken. De ontziltingsapparaten van deze tijd zijn dan ook groot en duur.

De nieuwste ontwikkeling is veelbelovend en maakt gebruik van ion concentratie-polarisatie. Dit proces vindt plaats wanneer geladen ionen door een ionselectief membraan worden geduwd. In het geval van de ontzilting: het water wordt door een systeem gedrukt en zoutionen, cellen, virussen en micro-organismen worden aan de kant geduwd. Het zoute water wordt afgevoerd en het ontzilte water blijft over. De eerste tests tonen aan dat het apparaat werkt: 99 procent van het zout was uit het water verwijderd.

De methode is zeer geschikt om op kleine schaal toe te passen, omdat er geen grote en dure ontziltingssystemen hoeven te worden gebouwd. Daarmee is deze manier van zuiveren zeer geschikt voor regio’s of landen die te maken hebben met droogte. Het duurt echter nog wel enige tijd voordat het apparaat op de markt komt en het is onbekend wat het dan op moet brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd