Hormoon stimuleert muis om intensiever te sporten

Voor mensen die zich wekelijks met lood in hun schoenen naar de sportschool begeven, is het een uitkomst: een pil die u stimuleert om intensiever te bewegen. En wellicht komt die pil er binnenkort aan.

Wetenschappers experimenteerden met muizen. Ze deelden de dieren in drie groepen in. De ene groep kreeg de menselijke variant van het hormoon erytropoëtine (beter bekend als EPO) toegediend. De tweede groep werd genetisch zo aangepast dat deze de menselijke variant van het hormoon zelf produceerde. Een derde groep diende als controlegroep en onderging dus geen speciale behandeling.

Resultaat
Daarna werden de muizen aan het ‘sporten’ gebracht. De muizen die meer EPO in hun lijf hadden, presteerden tijdens het rennen aanzienlijk beter. De dieren bleken zeer gemotiveerd om hard te lopen. Opvallend genoeg zorgde de extra dosis EPO er niet voor dat er extra rode bloedcellen werden aangemaakt.

WIST U DAT…

…sporten een vrouw een orgasme op kan leveren?

Motivatie
“We tonen aan dat EPO de motivatie om te bewegen kan vergroten,” stelt onderzoeker Max Gassmann. En dat biedt mogelijkheden. Onderzoekers doen er op dit moment namelijk alles aan om het probleem dat obesitas heet aan te pakken. Sommige wetenschappers zoeken daarbij hun heil in het ontwikkelen van een pil waar mensen (op een veilige manier) van afvallen. Maar dit is misschien een betere optie. “Als je de beweging niet in een pil kan stoppen, dan moet je misschien de motivatie om te bewegen in een pil stoppen,” merkt Gerald Weissmann, hoofdredacteur van het FASEB Journal waar de studie van de onderzoekers in verscheen, op. “Misschien komt er een dag waarop sportscholen net zo goed gevonden worden als fastfood-restaurants.”

Depressie
Maar niet alleen mensen met overgewicht kunnen gebaat zijn bij zo’n pil. Ook mensen die lijden aan een depressie en daardoor al hun motivatie zien verdwijnen, kunnen er mee geholpen worden.

Voor het zover is, moet er echter nog wel nader onderzoek worden gedaan. Onderzoekers zijn daar reeds mee bezig: ze zoeken nu uit welke invloed de behandeling op mensen heeft.

Bronmateriaal

"Dopingmittel Epo wirkt auch im Gehirn" - UZH.ch
"Don't feel like exercise? Scientists find compound that may help you work out harder" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd