Hotspot zorgt dat olifant hoofd koel houdt

Olifanten kunnen hun lichaam gemakkelijk op temperatuur houden dankzij hotspots die zich op diverse plekken in hun lichaam bevinden. Dat blijkt uit onderzoek. Daarmee wordt de aanname dat de geweldige oren van het dier hem helpen om af te koelen in twijfel getrokken.

Een olifant heeft een heel dikke huid en geen zweetklieren. Mensen dachten dan ook lang dat het dier het enorm warme klimaat waarin hij leeft alleen door te wapperen met zijn grote oren en zo nu en dan een duik in de rivier te nemen, aankon. Nieuw onderzoek laat echter iets heel anders zien. De olifant heeft een trucje!

Hotspot
Met behulp van warmtecamera’s ontdekten biologen dat de olifant op zijn lichaam diverse hotspots heeft. Deze plekjes helpen hem om af te koelen. Hoe? De olifant stuurt zijn bloed naar de oppervlakte nabij de hotspots en daar gaat de warmte snel verloren. Zo kan het dier intern zijn eigen temperatuur regelen.

Groter
De onderzoekers bestudeerden de lichaamstemperatuur van enkele olifanten in de dierentuin voor- en nadat de dieren naar binnen gingen en ontdekten dat vijftien plekjes op de huid ervoor zorgden dat het dier koel bleef. Ook op de oren zaten een aantal hotspots die de warmte konden bestrijden. Wanneer de temperatuur van de lucht toeneemt en meer bloed naar het huidoppervlak gaat, worden de ventilatieplekjes op de huid groter.

Met behulp van de hotspots is de olifant in staat om zijn temperatuur constant op 36 graden Celsius te houden. Volgens deskundigen is het mogelijk dat sommige hotspots specifieke organen koelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd